Abone Ol

Erdoğan'dan konsoloslara sert tepki: Siz kimsiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşmasına katılan konsoloslara sert çıktı.

Erdoğan'dan konsoloslara sert tepki: Siz kimsiniz?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasına katılan yabancı ülke temsilcilerine sert tepki gösterdi ve “Siz kimsiniz ya? Burası Türkiye. Konsolosluk binası veya sınırları çevresinde hareket edebilirsin, diğerleri izne tabi” dedi. İstanbul’da Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı’nın açılışında konuşan Erdoğan özetle şöyle konuştu:

İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ MAHLÛKLAR
“Bugün yaşadığımız sıkıntıların sebeplerinden birinin de Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda sürdürdüğü kararlı yürüyüşü ve bundan kaynaklanan endişeler olduğunu gayet iyi biliyoruz. Biz ne zaman yeni Türkiye dedik, büyük Türkiye dedik, işte o zaman akılla, mantıkla izah edemeyeceğimiz hadiselerin seyrine aykırı bir sürü sorunu önümüzde bulduk. Allahaşkına soruyorum sizlere; Türkiye’nin güney sınırındaki ilçelerinde terör örgütünün başlattığı kalkışmanın mantıklı bir izahı var mı? En başta bölgede yaşayan insanlarımıza zarar veren, sıkıntı veren bu eylemleri hayatın doğal akışına uygun saymak mümkün mü? Sen yol yapacaksın, birileri gelecek oranın müteahhitlerini tehdit edecek. Sen havalimanı yapacaksın, havan topuyla vuracak. Bunu kime yapıyoruz? Orada yaşayan Kürt kardeşlerimize. Böyle bir vidansızlık olabilir mi? İnsanilikten nasibini almamış mahlûklar bunlar. Bunlara methiyeler düzen bir kısım sözde akademislerlerin ilimden bir nasibi olabilir mi?

MESELENİN KRİTERLER OLMADIĞINI ANLIYORUZ
Suriye’deki gelişmelerin böylesine mahiyetle yön değiştirmesi, bölgenin kendi dinamikleriyle açıklanabilir mi? DAİŞ bahanesiyle oynanan oyunların gerisindeki niyetleri, hedefleri görmemek için herhalde kör olmak lazım. Bölücü terör örgütüne kucak açanların, kol kanat gerenlerin endişesi herhalde bu her taraflarından zavallılık akan teröristlerin kendileri değil. Türkiye’yi 1959 yılından beri AB kapısında bekletenlerin bilhassa son 10 yılda kabul ettikleri üyelere baktığımızda meselesinin kriterler olmadığını gayet iyi anlıyoruz.

İşte dün (önceki gün) malum bir gazetecinin mahkemesi vardı. Bu yargılamaya katılanların durumu çok önemli. İstanbul’daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz ya? Sizin ne işiniz var orada? Yani diplomasinin de bir edebi var, adabı var. Burası senin ülken değil. Burası Türkiye. Sen konsolosluk binası veya konsolosluk sınırları çevresinde hareket edebilirsin, diğerleri izne tabi. Bunlar kalkıp bu ülkenin içerisinde bir gövde gösterisini yapabilecek kadar haddi tecavüz edebiliyor. Değerli arkadaşlar, oynanan oyunun tarzını göstermesi bakımından bu çok önemli.

TÜM DEĞERLERİNE SIRT DÖNDÜLER
Yarım milyon masum insanı katleden bir zalime karşı özgürlük mücadelesi veren bir halkın nasıl yalnız bırakıldığına, nasıl bombalandığına hep birlikte şahit olduk. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren mülteci meselesinde Avrupa kendi güvenliği ve refahı uğruna savunduğu tüm değerlere bir anda sırtını dönmekten çekinmemiştir. Terör örgütlerinin tamamına ilkeli bir duruşla karşı çıkmak yerine, sadece bu ateşi kendi sınırları dışında tutmaya çalışanların ibretlik hallerine üzülmemek elde değil. İşte tüm bu manzaraya bakarak diyoruz ki; Biz kendimiz olacağız. Biz tarihimize, kültürümüze, değerlerimize ister ülke olarak, ister fert olarak tek başımıza da kalsak sahip çıkacağız. Bu şekilde davranmazsak, geçmişteki nice toplumlar, medeniyetler gibi yok oluruz.

ANADOLU MEDENİYETLER VE MİLLETLER MEZARLIĞIDIR
Anadolu medeniyetler ve milletler beşiğidir. Aynı zamanda Anadolu medeniyetler ve milletler mezarlığıdır. Burası tehditlere, tehlikelere ve saldırılara da açık bir coğrafyadır. Bu güzel ama zor coğrafyada yaşayabilmenin, hedeflerimiz doğrultusunda mesafe kat edebilmenin yolu birlik ve beraberliğinizi güçlü tutmanızdan geçiyor.”

ELÇİ DE ORADAYDI
CAN Dündar ve Erdem Gül’ün Çağlayan Adliyesi’ndeki önce gün görülen duruşmasını sadece başkonsolosların değil, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın da izlediği ortaya çıktı. Erdmann, yabancı diplomatların çektiği selfie fotoğrafta da yer aldı. Bu arada Fransa Başkonsolosluğu’nun Facebook hesabında, Dündar ve Gül’ün duruşmasına katılan diplomatların çektirdiği selfie paylaşıldı ve temsil edilen ülkeler şöyle sıralandı: Hollanda, İngiltere, İtalya, Belçika, Avustralya, İsveç, Polonya, İsviçre, Almanya, Finlandiya, ABD ve Kanada.