Abone Ol

Cumhuriyet yazarı Erdem Gül: Erdoğan'ın hedefi 2019'da sağ sol kutuplaşması yaratmak

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, Erdoğan'ın solu hedef alan söylemlerinin 2019 için seçim stratejisinin bel kemiğini oluşturduğu ileri sürüldü.

Erdoğan'ın hedefi 2019'da kutuplaşma yaratmak

Erdoğan'ın solu hedef alan söylemlerinin 2019 için seçim stratejisinin bel kemiğini oluşturduğu ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi ve muhafakâr söylemlerle 2019 seçim stratejisinde 'sağ-sol kutuplaşması' yaratmayı amaçladığı iddia edildi.

OPERASYON BİTTİ VE 

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, parti içi operasyonları tamamladıktan sonra cumhurbaşkanı seçimi için yeni stratejisini sağ-sol bloklaşma olarak çizdi ve başlattı.

ATATÜRKÇÜLÜK ADIMI

Erdoğan, 10 Kasım haftasındaki Atatürkçülük açılımının ardından yeni bir söyleme daha geçti.

Bu haftadan itibaren yalnızca CHP eleştirisiyle sınırlı kalmayan olumsuzlukları genel olarak solla ilişkilendiren konuşmalar yapmaya başladı. Bol 'komünist' vurgulu konuşmaları da bu eksende gerçekleşti.

Ankara kulislerinde Erdoğan’ın söylemlerindeki yeni vurgularla yeni seçim stratejisi arasında bağ kuruluyor.

KULİSLERDEN SIZANLAR

Yine kulislerde bu stratejinin iki önemli mayın konusu olduğunun da altı çiziliyor.

SÖYLEMİ ELE VERİYOR

'Erdoğan’ın yeni seçim stratejisi' başlığı atılabilecek kulis bilgileri şöyle:

-Erdoğan, 15 yıldır her seçimde bir şekilde sürüklediği kendi seçmenini yeniden etrafında motive ve konsolide edebilmek için sağ sol kutuplaşma stratejisi uygulayacak. Erdoğan’ın, “Ruhu faşist, beslenme kaynağı komünist, söylemi popülist kesimlere sesleniyorum. Türkiye’de Cumhuriyetimizin ortak değerleri adına demokrasi düşmanlığı, millet düşmanlığı, ezan-bayrak düşmanlığı yaptığınız günler artık sona ermiştir” sözleri bu stratejinin çok bilinçli seçimi. Böylece yüzde 50+1 çıtası için artık yeterli olmayan AKP oylarının yanına MHP’nin yanı sıra İyi Parti, SP ve BBP seçmenlerini de dahil etmek istiyor. Erdoğan ile Akşener arasında İYİ Parti kurulmadan önce aracılar kanalıyla bazı görüşme trafikleri yütürüldüğü de iddialar arasında.

GÜL'ÜN SESSİZLİĞİ

Habere göre, Erdoğan'ın strateji içinde ikinci görmezden geldiği alanda 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bulunuyor. “Dış politikasının güçlü olabilmesi için bir ülkenin önce evinin içinin düzenli olması lazım. Evinin içi düzenli olmayan bir ülkenin çok güçlü bir dış politika güdebilmesi mümkün değildir” diyerek hükümeti özeleştiriye çağıran Gül'e de Erdoğan sessiz kalıyor.

GÜL'ÜN ADAYLIĞI İHTİMALİ 

Hatta Gül’ün özellikle OHAL uygulamalarına yönelik bazı eleştirilerini kendisini ziyarete gelen AK Partililer'e’lilere de ilettiği biliniyor. Gül’ün erken ya da 2019’da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 100 bin kişi tarafından aday gösterileceğine yönelik konuşmalar da seçim sürecinin en ciddi konusu olarak duruyor.

İKİNCİ TURDA HEDEF: SAĞ SEÇMEN

Erdoğan, klasik İslamcı muhafazakâr seçmenin yanına bir süredir milliyetçi söylemlerle ve MHP ortaklığıyla ülkücü kesimleri de eklemeye çalışıyor. Klasik yelpazedeki yüzde 65-35 dengesini gözetiyor.

Aslında bu, bir yandan erken seçimi de kafasının içinde tarttığını gösteriyor. Bu stratejiyle erken ya da 2019’da yapılacak seçimleri 2. turda sağ oyları bloke ederek kazanmayı amaçlıyor.

SOL'A YÜKLENMENİN FAYDASI

Bunun için sol dışında hiçbir kesimi ya da kimseyi hedef almıyor. Hatta hedef almadığı gibi sağ yelpazede kalan tüm kesim ve isimlere sıcak gelecek mesajları bilerek ve isteyerek bir seçim stratejisinin parçası olarak işliyor.