Abone Ol

Erbil'e füze yağdı: İran ABD konsolosluğu ve Mossad karargahını vurdu

İran Devrim Muhafızları, Erbil’i balistik füzelerle hedef aldı. Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgeye isabet etti.

Erbil'e füze yağdı: İran ABD konsolosluğu ve Mossad karargahını vurdu

Erbil gece saat 23:30’da üst üste şiddetli patlamalarla sarsıldı.

ABD’nin Erbil’deki konsolosluğu ile Uluslararası Havalimanı’ndaki koalisyon üssüne yönelik çok sayıda füze ve İHA ile saldırı düzenlendi.

Güvenlik kaynakları, saldırıların tek yönden gelmediğini belirtti.

Saldırının düzenlendiği bölgelerde havada füze ve İHA’ları engellemek için C-RAM sistemi kullanıldığı görüldü.

İran, bölgedeki terörist grupların ve casusların karargahlarına balistik füzelerle saldırıları kapsamında Irak'ın Erbil kentinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahını da balistik füzelerle vurduğunu iddia etti.

AA'nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, Suriye topraklarındaki terör örgütü DEAŞ'a ait hedeflerin yanı sıra Irak'ın Erbil kentinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının da balistik füzelerle hedef alındığı bildirildi.

İsrail'in, Devrim Muhafızları ve İran destekli milis grupların komutanlarının öldürülmesine karşı düzenlendiği belirtilen saldırılarda, "İran'daki casusluk faaliyetlerinin ve terör eylemlerinin planlanmasının merkezi olan Mossad'ın Erbil'deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiği" ifade edildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Erbil kentindeki füze saldırılarıyla ilgili haberlerin ardından bölgedeki "İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu" açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından yayımlanan ikinci açıklamada, terör örgütü Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a ait hedeflerin de İran'dan fırlatılan balistik füzelerle bombalandığı aktarılmıştı.

Saldırıların, terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerini hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara karşı gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Irak'ın Erbil kentinde birçok noktada füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlendiği bildirilmişti.

Yerel medyada yer alan haberlerde, başta ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu ifade edilmişti.

Sosyal medyada, saldırının düzenlendiği bölgelerde bulunan evlerin camlarının sarsıldığı, havada füze ve İHA’ları engellemek için kullanılan C-RAM sistemine dair görüntüler paylaşıldı.

İran Devrim Muhafızları Irak'ın Erbil kentinde casusluk merkezlerine ve İran karşıtı terörist grupların noktalarına balistik füzelerle saldırdıklarını açıkladı. Mossad hedeflerinin vurulduğu bildirildi.

Açıklama şöyle

"İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi. Operasyonun detayları daha sonra açıklanacak."

Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında, "Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye'de işgal altındaki bölgelerdeki DEAŞ terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi." denildi.

Açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara işaret edildi. 

"ABD ÜSLERİ ZARAR GÖRMEDİ"

Reuters'a konuşan iki ABD yetkilisi, saldırılarda ABD üslerinin zarar görmediğini bildirdi.

Irak güvenlik kaynakları bir roketin üst düzey bir Kürt istihbarat yetkilisinin evine, diğerinin ise bir Kürt istihbarat merkezine düştüğünü söyledi. Kaynaklar, üç roketin de önde gelen bir Kürt işadamının evine düştüğünü ve işadamının öldüğünü söyledi.

İki tıbbi kaynak, patlamaların ardından dört ölü ve çok sayıda yaralı sivilin yerel bir hastaneye getirildiğini belirtti.