Abone Ol

Enis Berberoğlu ve Erdem Gül'e Yeniden Yargı Yolu ; Yargıtay Karatı Bozdu

Yargıtay, ‘MİT TIR’ları’ davasında haklarında hapis cezası verilmeye gerek görülmeyen Enis Berberoğlu ve Erdem Gül hakkındaki kararı bozdu.

Enis Berberoğlu ve Erdem Gül'e Yeniden Yargı Yolu ; Yargıtay Karatı Bozdu

Adana ve Hatay’da 2014 yılında MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili davada yargılanan ve hakların beraat kararı verilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkında ceza verilmesine gerek olmadığına karar verilmişti.

Yargıtay, yerel mahkemenin bu kararını bozdu.

Halk Tv’den İsmail Saymaz’ın yazısına göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Berberoğlu ve Gül’e “FETÖ’ye yardım” iddiasıyla ceza verilmesi gerektiğini belirtti.

‘Yargıyı seçim kampanyasında kullanacakları belliydi’
Alınan bu kararın tesadüf olmadığını savunan Saymaz, “Cumhur İttifakı’nın, ömrünü uzatabilmek için, siyasallaştırdığı ve Beştepe Hukuk Bürosu’na çevirdiği yargıyı seçim kampanyasında kullanacağı çoktandır belliydi” ifadelerini kullandı.

Saymaz’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Dosya üç yıldır Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ndeydi. Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar’a göre Yargıtay’ın kararı 14 Mayıs sonrasına bırakması bekleniyordu. Ancak iki ay kala dosya uyandırıldı! Yargıtay 3. Ceza Dairesi FETÖ’ye yardım veya örgüt adına suç işleme bakımından hapis cezası verilmesi gerektiğini savunarak, hükmü bozdu.

Avukat Acar, karar tarihi olarak 20 Aralık 2022 gözükse de 23 Mart 2023’te elektronik imzaların atıldığını ve metnin 31 Mart’ta Ulusal Yargı Bilişim Ağı’na yüklendiğini kaydediyor. Bu durumda, Acar’a göre karar geçen ay verilmiş olmalı.

Tuhaflık şurada ki… Berberoğlu hakkındaki ana dava, dokunulmazlık kaldırılmadan yargılamaya devam edildiği için AYM’nin kararıyla durdurulmuşken, benzer bir hukuksuzluğa imza atılıyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, durma kararı vermesi gerektiği halde bozmaya gitti.

Acar, şöyle konuşuyor: ‘Asıl suç dediğimiz devlet sırrını ifşa etmekten AYM kararıyla aklanan Berberoğlu için FETÖ’ye yardımdan ceza isteniyor. Oysa yargılaması durmuş ve beraat edeceği açıktır.’ Gül için de siparişle ceza istendiğini anlatan Acar, şöyle devam ediyor: ‘Karar tarihi seçime 45 gün kala verildi. Bu meselenin CHP’yi terörle bağlantılı siyasi parti gösterme isteği olduğu görünüyor.’

Öyle görünüyor ki… Cumhur İttifakı, 14 Mayıs’ı kazanabilmek için salt demokratik, yasal ve meşru araç ve yöntemleri kullanmayacak. İhtiyaç duyduğu anda demokrasinin kurallarını ihlal edebilir, yasallığı zorlayabilir ve meşruiyeti tartışmalı kararlar alabilir. Ve yargı, ikinci MİT Davası’nda da görüldüğü üzere, siyaseten hükümler verebilir.