Abone Ol

Engin Altay: FETÖ'nün siyasi ayağını Cumurbaşkanı biliyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Engin Altay: FETÖ'nün siyasi ayağını Cumurbaşkanı biliyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “FETÖ’nün siyasi ayağını Erdoğan ve yakın çevresi biliyor. Kimse de bilmeyecek öyle anlaşılıyor. Genelkurmay Başkanı ve MİT Başkanı ve MİT Müsteşarı neden Meclis Komisyonu’na ifade vermedi ya da kim bunları engelledi? Bu sorunun samimi yanıtlarını aldığımız zaman kontrollü darbeydi şuydu buydu bütün iddialarımızı geri çekeceğiz. Onlar ifade vermekten imtina ediyorsa, bu iş parlamentoya uzanıyor, bu iş AK Parti Genel Merkezi'ne uzanıyor” dedi.

Altay Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “FETÖ’nün siyasi ayağını” açıklama çağrısında bulunan Engin Altay, OHAL’in dördüncü kez üç ay daha uzatılmasına ilişkin karara da karşı çıktıklarını bir kez daha vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 15 Temmuz’u istismar ettiğini savunan CHP Grup Başkanvekili şöyle dedi:


“Hain darbe kalkışmasını fırsata çeviren AKP 20 Temmuz’da OHAL ilan etti. Dediler ki ‘3 ay koyduk süreyi ama amacımız daha kısa sürede OHAL’i kaldırmak’ bunu diyen Adalet Bakanı şimdi Başbakan Yardımcısı oldu. Başbakan, referandum öncesi OHAL’in kalkacağını söyledi, OHAL bir yılı aşkındır devam ediyor. OHAL  süresi içinde TBMM’ye gönderilen 26 Kanun Hükmünde Kararname var. TBMM’nin 128. maddesi çok açık, OHAL KHK’larının 30 gün içinde görüşülmesi gerekiyor. 26 KHK’dan sadece ve sadece 5 tanesi kanunlaştı. 21 KHK TBMM raflarında bekliyor. OHAL’le sadece hain darbecilerle hesaplaşılsa; Hükümeti anlayışla karşılıyoruz deriz. Ama OHAL’le emeklilerin yaşı 70’e çıkarılıyor, pasaport kanunu, kar-kış lastiği düzenlemeleri de OHAL kanunlarıyla yapılıyor. Hükümetin buna niye ihtiyacı var. Bize çok kısa süre için ihtiyaç var denmişti ve bir yılı aşkın süredir Türkiye OHAL’ le sevk ve idare ediliyor.”

GÖREVİNİ YAPMAYAN TEK KİŞİ ERDOĞAN

15 Temmuz’da herkesin görevini yaptığını, yapmayan tek kişinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyleyen Altay, bir kez daha “FETÖ’nün siyasi ayağının açığa çıkarılması çağrısında bulundu.

Altay konuşmasına şöyle devam etti:

“FETÖ’nün siyasi ayağını Erdoğan ve yakın çevresi biliyor. Kimse de bilmeyecek öyle anlaşılıyor. Genelkurmay Başkanı ve MİT Başkanı ve MİT Müsteşarı neden Meclis Komisyonu’na ifade vermedi ya da kim bunları engelledi. Bu sorunun samimi yanıtlarını aldığımız zaman kontrollü darbeydi şuydu buydu bütün iddialarımızı geri çekeceğiz. Onlar ifade vermekten imtina ediyorsa, bu iş parlamentoya uzanıyor, bu iş AK Parti Genel Merkezi'ne uzanıyor. AK Parti, Genelkurmay ve MİT, bu darbenin duyumunu aldı. Yazar Fuat Uğur’un yazısı. Darbeden 3 ay önce. ‘darbeye kalkışmayın, sizi enseleyecekler’ diyor. Tam da öyle oldu. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı mı bilmiyor? Vallahi biliyor. Duyum alındı, sezildi, istihbari bilgi alındı. Tuğgeneralin çekmecesinden 2015 yılına ait belge çıktı. Darbe yapılacağı yazıyordu. Önlem almak yerine izlendi, ‘açığa çıksınlar, enseleyelim’ mantığı izlendi.”

"BU DARBEYİ AK PARTİ YAPTI DEMİYORUZ"

“Kontrollü darbe derken, bu darbeyi AK Parti yaptı demiyoruz” ifadelerini bir kez daha yineleyen Engin Altay, “FETÖ'yle birlikte yaptınız demiyoruz. Öngördünüz, duydunuz, ‘harekete geçsinler öyle yakalayalım’ dediniz. Onlar da panik yaptı, erken harekete geçti. 15 Temmuz’ un başarıya ulaşamaması elbette kazanımdır. 15 Temmuz’un daha fazla istismar edilmesine gönlümüz razı değildir” diye konuştu.

"YENİ MÜFREDAT TEPKİSİ"

Altay, Milli Eğtim’in yeni müfredattan Gazi Mustafa Kemal’i çıkararak, Cihad’ı koyduğunu anımsatarak, “Bugün Müslümanların birbirini boğazlamasına cihat diyoruz. Cihat deyince akla IŞİD geliyor. AK Parti'ye oy veren 23 milyon da dahil, Gazi Mustafa Kemal 80 milyonun ortak değeridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ü kitaplardan silebilirsiniz ama Mustafa Kemal Atatürk’ü milletin aklından si-le-mez-si-niz...” ifadelerini kullandı.