Abone Ol

En popüler sosyal paylaşım sitesi hangisi? İşte o araştırma!

MTM Medya Takip Merkezi, sosyal medyayı mercek altına aldı. İşte en popüler sosyal paylaşım ağları!

En popüler sosyal paylaşım sitesi hangisi? İşte o araştırma!

Bir süredir gündemde olan "Geleneksel medyanın yerini internet medyası mı alacak?" sorusu tartışıladursun, kişisel medya mecrası "sosyal medya" da her geçen gün daha popüler hale geliyor...

Geleneksel medyanın interaktif hale dönüşmüş hali olan internet medyası, tamamen kişisel paylaşım
platformları olan sosyal paylaşım ağları ile günden güne büyüyor. Hedef kitleleri ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabildikleri ve tüketicilerin görüşlerini takip edebildikleri sosyal paylaşım ağları, markalar için de yeni bir iletişim kanalı oluşturdu.

Tüm bu gelişmeler, medyanın tamamen biçim değiştireceği ve yeniden konumlandırılacağı görüşünü kuvvetlendirirken, markalar ve reklamverenlerin iletişim ve pazarlama faaliyetlerinin yeni bir boyut kazanacağının da sinyalleri veriliyor.

Özellikle medya ve iletişim sektöründe yoğun bir gündem oluşturan bu konular henüz bir netliğe kavuşamamış olsa da, geleneksel medyanın gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve buna göre şekillendiğini söylemek mümkün.

Peki, sosyal medyayla yarışlarını internet ortamına taşıyan, yazar seçeneklerini arttıran, çeşitli promosyonlarla tüketiciyi gazete okumaya davet eden geleneksel medya, kendi sayfalarında sosyal paylaşım ağlarına ne kadar ve nasıl yer veriyor? Medyanın en çok ilgi gösterdiği sosyal medya platformları hangileri? İşte detaylar...

TÜRKİYE'NİN EN POPÜLER SOSYAL PAYLAŞIM AĞLARI FACEBOOK VE TWİTTER!
MTM'nin 1 Ocak-28 Ağustos 2010 tarihleri arasında, gazete ve dergilerde yaptığı araştırma raporuna göre; geleneksel medyadan en fazla ilgi gören sosyal paylaşım ağı, Türkiye'nin en çok üyeye sahip platformu Facebook oldu. Çeşitli konular ile gündeme taşınan Facebook toplam 9 bin 165 haberde yer aldı.

FACEBOOK, GELENEKSEL MEDYADA OLUMSUZ YANSIMA BULUYOR...
Medya araştırmasının dikkat çeken bir diğer noktası da Facebook'un, marka algılanırlığı yüksek haberlerde, sosyal medya tarafından negatif ve sert başlıklarla haber yapılmasıydı. Özellikle profil bilgilerinin güvenliği, Facebook'ta yapılan dolandırıcılıklar, Facebook'ta başlayan ve gerçek hayata taşınan ilişkiler ve cinayetler, Facebook'ta edinilen bilgiler ile gerçekleşen hırsızlıklar basından büyük ilgi gören konular.

TWİTTER, ÜNLÜLERİN POLEMİKLERİ İLE GÜNDEMDE!
Özellikle sanatçı, yazar, medya mensubu, sporcu gibi medyatik isimlerin yoğun ilgi gösterdiği Twitter, Türkiye'nin en popüler ikinci sosyal paylaşım ağı. Karakter sayısının sınırlı olması nedeniyle sadece hızlıca haberdar etme ve kısa kişisel paylaşımlar için uygun olan platform mobil kullanım avantajı nedeniyle de tercih ediliyor. Gazete ve dergilerde en sık yansıma bulan ikinci sosyal medya mecrası olan Twitter, sene başından beri toplam 6 bin 555 habere konu edildi. Twitter en büyük yansımayı ise, bu platformda medyatik isimler arasında yaşanan polemikler ile sağladı.

Basılı medyada en çok yansıma bulan üçüncü sosyal paylaşım ağı, 3 bin 35 haberde bahsi geçen Youtube video paylaşım sitesi oldu. Uzun zamandır Türkiye'de erişimi yasak olan Youtube, yasağa gösterilen tepkiler ile sıkça yansıma buldu.

Basında en çok yer bulan diğer sosyal paylaşım ağları ise Myspace ve Friendfeed oldu.