Abone Ol

Emniyet'e göre Fethullah Gülen'in kaç mesleği var?

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Fethullah Gülen'in sadece emekli vaiz olmadığı anlaşıldı. Gülen aynı zamanda heykeltraş, bestekar ve gravürcü olarak da kayıtlara girmiş.

Emniyet'e göre Fethullah Gülen'in kaç mesleği var?

İŞTE AA'NIN O HABERİ

Emniyet güçlerinin, amaçları "devletin kılcal damarlarına sızmak" olan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonlarıyla, örgütün işleyişi de bir bir gözler önüne seriliyor. Elebaşı ABD'de yaşayan örgütün, Baş Yüceler Şurası'ndan Yüksek İstişare Heyeti'ne, himmet toplayanlardan kimlerin nereye atanacağına karar verenlere kadar geniş bir yelpazede yapılandığı görülüyor.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgilere göre, devletin, tüm birimleri ile topyekun mücadele ettiği FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlar, örgütün yapısını ve işleyişini de deşifre ediyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 17-25 Aralık  operasyonlarından sonra yaptıkları başarılı çalışmalar da bu yapının deşifresinde önemli rol oynuyor. En son cuma günü yapılan operasyon, haklarında gözaltı kararı çıkarılanların tamamı örgütün kilit isimleri olduğu için, öncekilerden farklılık arz ediyor.

Emniyet'e göre Fethullah Gülen'in kaç mesleği var? - Resim: 1

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan 73 kişiden, örgütün görsel yayından sorumlusu Hidayet Karaca, halen cezaevinde bulunuyor. Operasyonda gözaltına alınan 5 kişi ve aranan 7 kişi dışında, yurtdışında olduğu değerlendirilen 60 şüpheli de örgütün önemli isimleri arasında gösteriliyor.

Gülen'in en tepede yer aldığı örgüt şemasında  "Baş Yüceler Şurası" ve "Yüksek İstişare Heyeti" gibi kontrol mekanizmaları bulunuyor. Buralarda  alınan kararlar, "imamlar" aracılığıyla duyuruluyor. Kararlara uyulup uyulmadığı ise yine "üst akıl" tarafından takdir edilen ve güvenilen kişilerden oluşan "denetmenler" aracılığıyla takip ediliyor.

"Bestekar, heykeltraş, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı, emekli vaiz"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY ana soruşturması kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunan ve yurtdışında olduğu bilinen Fetullah Gülen birinci sırada yer alıyor.

Emniyetin yaptığı soruşturmada FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in mesleği kayıtlarda yazar, bestekar, heykeltraş, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı ve emekli vaiz olarak kayıtlarda bulunuyor.

Emniyetin soruşturmasında, Amerika'da Gülen'in yanında olduğu değerlendirilen Cevdet Türkyolu'nun, FETÖ/PDY'in ikinci adamı olarak bilindiği ve örgütün illegal alanlarının sorumlusu olduğu belirtiliyor. Fetullah Gülen'in en mahrem sırlarını bildiği ve örgütün illegal para kasasını tuttuğu belirlenen Türkyolu, Gülen'in korumalığını yapıyor ve aldığı talimatları örgüt üyelerine iletiyor.

Gülen ile akrabalık ilişkileri de bulunan Türkyolu, Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen'in kızı Mebrüke Türkyolu ile evli. Türkyolu ayrıca açık kaynaklarda örgütün kaset ve ses montajlama işini yaparak bilgi işlem kısmı sorumlusu olduğu değerlendirilen Emre Erus'un da dayısı.

FETÖ/PDY içerisindeki kilit isimlerden biri de Mustafa Özcan. Gülen ile doğrudan bağlantı kurabildiği belirlenen Özcan, örgütün içerisinde ikinci lider ve fiili örgüt yöneticisi olarak biliniyor.

Gözaltına alınanların ifadelerine göre 28 Ağustos 2015'te yurtdışına çıktığı tespit edilen Mehmet Ali Şengül'ün, örgütün eski Türkiye İmamı olduğu ve Gülen ABD'ye gittiğinde yerine vekil olarak geçtiği kaydedildi.

"Baş Yüceler Şurası"

FETÖ/PDY'ye bağlı Turgut Özal Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde görev yapan İsmet Aksoy'un, örgütün Türkiye mütevelli heyeti içerisindeki finansal sorumlulardan olduğu, Asya-Avrupa-Afrika kıtalarında örgütün sorumlu denetçisi olarak görev yaptığı, örgütün "Baş Yüceler Şurası"nda yer aldığı ve FETÖ/PDY içinde emniyet imamlığı yapan ve 5 Şubat 2014'te yurtdışına kaçan Osman Hilmi Özdil'i yönettiği tespit edildi.

"Tayin ve İstişare Heyeti"

Örgüt içerisinde ismi ön planda olan kişilerden biri de Mehmet Erdoğan Tüzün. 1 Ekim 2015'te Türkiye'yi terk ettiği ifade edilen Tüzün'ün, örgütün en yüksek karar mercii olan "Tayin ve İstişare Heyetinde" yer aldığı emniyet kayıtlarında mevcut. Aynı heyet içinde 6 Ağustos 2014'te yurt dışına çıkış yaptığı belirlenen Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun da bulunuyor.

Yargıdan sorumlu imamlar

Kayıtlara "esnaf" olarak geçen ve 8 Ağustos 2014'te yurt dışına kaçtığı belirlenen Ahmet Kara'nın, FETÖ/PDY'nin yargıdan sorumlu imamı olduğu, yargı organlarındaki FETÖ/PDY elemanlarına Fetullah Gülen'in bilgisi dahilinde doğrudan talimat vererek davaların sonucuna etki ettiği tespit edildi.

Yargıdan sorumlu ikinci imam olduğu belirlenen Osman Karakuş ise 22 Eylül 2015'te yurt dışına çıkış yaptı. Karakuş’un Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği ve bir dönem Türkiye Futbol Federasyou (TFF) Tahkim Kurulu Üyeliği ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı (Pol-San) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı tespit edildi.

KPSS soruşturmasınında kilit ismi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında 2010 KPSS sınavına yönelik yürütülen soruşturmada hakkında gözaltı kararı çıkartılan Mehmet Hanifi Sözen'in, 29 Kasım 2014'te yurt dışına kaçtığı kayıtlara geçti. Sözen'in Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanlığı'nı yaptığı da belirtildi.