Abone Ol

Emeklilerin yüzde 49,25 zam farkı ödemeleri ne zaman yapılacak?

Ocak ayının gelmesiyle birlikte yeni dönem maaş zamları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklileri önce yüzde 37.57 oranında bir zam farkını hak etmişlerdi. Bu oran önce yüzde 42.6'ya yükseltildi ve daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından kamuya açıklandı ve yüzde 49.25 olarak tamamlandı

Emeklilerin yüzde 49,25 zam farkı ödemeleri ne zaman yapılacak?

Böylece memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin yeni dönem zam oranları eşitlendi. Düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra emeklilere zam farkı ödemeleri yapılacak.

Milliyet'in haberine göre, Ocak ayında zam farkı alamayan emeklilerin ödemeleri bugün itibariyle başlayacak. 

Kök maaşı 10 bin TL altında kalanların durumu ne olacak?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kök maaş ile en düşük emekli maaşına bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Zamlı kök maaşları 10 bin TL’nin altında kalanların maaşları 10 bin TL’ye tamamlandı. Kök maaşlar en düşük emekli maaşına eşitlenmelidir. Bu değişiklik yaklaşık 5 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı aldığı SGK kaynakları tarafından doğrulanmıştır. Bu düzenleme birçok vatandaşı etkileyecektir. Ben daha sonrasında dezenflasyonist bir sürece girileceği için en düşük emekli maaşının kök maaşa eşitlenmesini bekliyorum."

Emeklilikte iki önemli düzenleme yapılacak

Ev hanımlarının daha düşük prim ödeyerek emekliliklerinin önünün açılacağını belirten Bayram iki önemli düzenlemeden bahsetti: "Şu anda primleri en düşük 6 bin 400 TL, en yüksek ise 48 bin TL civarında. Bu yasalaşırsa devletimiz 3’te1’ini karşılayacak. Esnafa erken emekliliğin de bu sene içerisinde halledileceğini düşünüyorum. Esnafın 9 bin gün ile emekli olması söz konusu. Bunun kademeli bir şekilde 7 bin 200 güne düşürülmesini bekliyoruz. Ev hanımlarına prim desteği yakın zamanda yürürlüğe girecektir. Bağkur’luların prim gün sürelerinin 7 bin 200’e düşmesinin de bu sene içerisinde yapılmasını bekliyorum.”