Abone Ol

Emekliler Dikkat! Zamlar Neden 1 Temmuz'da Yapıldı?

Elektriğe son 6 ay içinde yapılan zam dünkü yüzde 15’lik zam ile yüzde 21’e yükseldi. Doğalgaz ise konutlarda yüzde 12 arttı. Peki zamlar neden 1 Temmuz gecesi yapıldı? Cevabı, emekliden üç kuruş kaçırmak için…

Zamlar Neden 1 Temmuz'da Yapıldı?

Türkiye, temmuz ayının ilk gününe alkollü içecekler, öğrenci harçları, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla uyandı. Bilindiği gibi emekli maaşları ilk 6 ayın enflasyonuna göre ayarlanıyor. Bu zamların 1 Temmuz gecesi yapılmasının sebebi ise zamların haziran ayı enflasyonuna yansımamış olacak olması.

AKP iktidarı zor günlerinde vatandaşın değil şirketlerin yanında olmaya devam ediyor. Vatandaş geçim derdi ile boğuşurken zamlar yağmur olup yağmaya başladı. Elektriğe yüzde 15 zam geldi. Ocakta yapılan zamla birlikte toplam yüzde 21’e çıktı gibi görünse de hesaplamada öyle olmuyor. Çünkü rakamlar birikimli ilerliyor. Yani asıl zam yüzde 22’ye çıkıyor.

Vatandaşın faturası zamlanırken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), nisan ayında dağıtım şirketlerine satılan elektrikte yüzde 17,5 oranında indirim yapmıştı. Bu indirim faturalara yansımadı, şirketlerin cebine girdi. Son zamla birlikte 1 Temmuz itibarıyla yurttaşlar 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 lira ödeyecek. Elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış oldu.

Öte yandan doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, Sanayi Abone Grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ’ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı ocak ayından bu yana yedinci kez artmış oldu.

Doğalgazda da zamlar birikimli ilerliyor. Ocaktan bu yana üst üste 6 kere yapılan yüzde 1’lik zam yüzde yediye çıkıyor. Yüzde 12 ile toplandığında ise yüzde 19’un üzerine çıkıyor.

LPG’YE DE ZAM

LPG’ye ise bugünden itibaren 60 kuruş zam gelecek. Yeni zammın yüzde 26’sı ÖTV’den düşecek.

NEDEN 1 TEMMUZ?

Zamların 1 Temmuz gecesi yapılmasının sebebi ise emekli maaşlarının ilk 6 ayın enflasyonuna göre belirleniyor olması. Yani böylelikle bu zamlar haziran enflasyonuna yansımamış olacak. Enflasyona yansımayacak ama tüm vatandaşların cebine zam olarak yansıyacak.

Tele1