Abone Ol

TRT'nin Elimi Bırakma dizisine Yunanistan'da büyük ilgi

TRT’nin yurt dışında iyi iş yapan projesi ‘Elimi Bırakma’, şimdi Yunan Alpha TV kanalında yayında.

TRT'nin Elimi Bırakma dizisine Yunanistan'da büyük ilgi

Yerli diziler Ortadoğu ülkelerinin ardından Yunanistan'ı da fethetmeye hazırlanıyor.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, 30 Haziran'da Yunanistan'da yayınlanmaya başlayacak olan Türk dizisi 'Elimi Bırakma' için ''komşuda bakalım nasıl ilgi görecek'' dedi.

İşte Sinan Koloğlu'nun değerlendirmesi:

Haber, ‘İlk defa bir Türk dizisi Yunan televizyonunda’ diye veriyor. TRT’nin yurt dışında iyi iş yapan projesi ‘Elimi Bırakma’, şimdi Yunan Alpha TV kanalında yayında. ‘Hold My Hand’ diye yurt dışında satıştaki dizi, komşuda ‘Kpata Moy To Xepi’ olarak ekrana geliyor. 30 Haziran’da yayına başladı. Yapım, her gün saat 20.00’de yayınlanacak. Alina Boz ve Alp Navruz, sessiz sedasız yurt dışında tutulan bir çift olma yolunda ilerliyor. Yeni durak Yunanistan... Komşuda bakalım nasıl ilgi gösterecek?

BİZDE DE TUTTU

‘Benimle Söyle’ yabancı bir format; ‘All Together Now’ ile Endemol Shine imzalı. Şu sıralar revaçta olan bir yarışma. Brezilya’da ikinci sezonu için anlaşma yapılmış. Hollanda’da RTL4 kanalı rakiplerine bu yarışmayla fark atmış.
İtalya’da 2.7 milyon kişi, Rusya’da 2.5 milyon kişi izliyor. Peki bizde durum nedir? Total izleyicide altıncı sırada. Ortalama 1 milyon 300 bin civarında bir izleyici. AB grubunda daha yüksek, yaklaşık 1 milyon 593 bin kişi izlemiş. Yaz sezonu ve cumartesi için fena değil. Çünkü genel izlenme oranları düşük.

Kim, hangi şarkıları söylüyor?

Şöyle küçük bir tur attım bu yarışmayı yayınlayan ülke kanallarında... Ortak özellik, seslerin hepsi çok iyi. Neden?

Müzik eğitimi ülkelerin hepsinde önemli. Rusya’daki seslerde bir tane ‘yeteresiz’ yoktu mesela, Rossiya 1’de yayınlanıyor. ‘Fly Me To The Moon’ söyledi bir yarışmacı, aynı Frank Sinatra. ‘Volare’ vardı mesela. 1958 Domenico Modugno imzalı bir şarkı. Bizde eski parçalar pek olmuyor yerli ya da yabancı. Caz örnekleri hiç yok mesela. BBC’deki yarışmada ‘zenci gırtlağı’ resmi geçidi vardı.

Bir Bernadette vardı, mutlaka internetten izleyin performansını. Tam 99 jüri üyesini ayağa kaldırdı. Sonra muhteşem vokal grupları var. Bizde çok sesli olayı yok. Popçuların vokalistlerine bakın, aynı sesten söylüyorlar! MFÖ’den başkası da gelmedi hâlâ! Hollanda’da RTL 4 yayınlıyor. Daha çok İngilizce şarkılar söyleniyor. ‘Çok kültürlü’ toplum Hollanda. Aaron Ayal vardı mesela, ilginç bir ses.
Samantha ‘Shallow’ (Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın birlikte söylediği şarkı) yorumladı, vay vay yani. İtalya’da Canale 5 yapıyor. ‘San Remo’ geleneğinden geliyorlar ve İtalyanca ağırlıklı parçalar seçiyor yarışmacılar.