Abone Ol

Ekonomist Kahveci: Hükümet Doları Kasıtlı Olarak Yükseltiyor

Ekonomist İbrahim Kahveci, hükümetin döviz kurunu kasıtlı olarak yükselttiğini ileri sürdü. Kahveci, Naci Ağbal döneminde dolar kurunun 4 ayda 8,50’den 6,90’a kadar düştüğünü hatırlatarak, “Naci Ağbal bunu başardı hemen görevden alındı.” dedi.

Kahveci: Hükümet Doları Kasıtlı Olarak Yükseltiyor

Ekonomist İbrahim Kahveci, TV5’de yayınlanan “Ekonomi ve Ötesi” programında, Suat Dural’ın sorularını cevapladı.

Kahveci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinin ardından TCMB’deki görev değişimine ve ardından döviz kurunun yükselmesine dair bir soruyu da cevapladı.

Erdoğan-Kavcıoğlu görüşmesinden sonra 2 başkan yardımcısı ile 1 Para Politikası Kurulu Üyesinin görevden alındığını hatırlatan Kahveci, boşalan 2 üyeliğe atama yapıldığını, 1 üyeliğin boş olduğunu söyledi.

“Reuters’ın yanlış haberi, operasyonun bir parçasıydı”

Bu kabulle birlikte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yerinin sağlamlaştırıldığını ifade eden Kahveci, Reuters haber ajansının haberinde Kavcıoğlu’nun yerine getirileceği ileri sürülen ismin de görevden alındığına işaret etti.

Kahveci, Reuters’a yanlış bilgiler verilerek, Kavcıoğlu’nun koltuğunun sağlamlaştırıldığını iddia etti. Kahveci, “Kim kullandıysa Reuters’ı, ‘Şahap Kavcıoğlu gidecek’ şeklinde yapılan haberler, aslında Şahak Kavcıoğlu’nun koltuğunun sağlamlaştırılması için yaptırılmış haberlerdi. ‘Zulüm 1453’te başladı’ duvar yazısını, o kadar polisin arasında herhalde geziciler yazmadı; ama ne oldu? ‘Zulüm 1453’te başladı’ yazısıyla ciddi bir propaganda yapıldı. Bunun gibi.” dedi.

“Hükümet, döviz kurunu kasıtlı olarak yükseltiyor”

Merkez Bankası’nın başkanının, görev süreleri bitmeden, 3 yılda 4 kere görevden alındığını hatırlatan Kahveci, bu kadar yanlışın bilinçsizce yapılmayacağını belirterek, “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı kabinesi, yani ülke yönetimi, Merkez Bankası ile beraber, doların yükselmesi için elinden ne geliyorsa yapıyor. Ha, vatandaşa da dönüyor, ‘dış güçler’ diyor; ama dövizin yükselmesi için dış güçlerin yapabileceği bir şey yok. Dövizin yükselmesi için, iç güçler olarak ülkeyi yöneten kadrolar, ellerinden ne geliyorsa yapıyor. Dikkat edin, döviz biraz istikrar kazanıyor, tak siyasî müdahale geliyor, döviz yükseltiliyor. Bilinçli ve kasıtlı bir şekilde dövizin yükseltildiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Bunun son resmî ilânının, önümüzdeki hafta yaşanacağını ileri süren Kahveci, “Merkez Bankası, önümüzdeki hafta faizi indirirse, artık bu söylediğimiz teorinin resmî, imzalı belgesi olmuş olacak.” dedi.

Yüksek kurun ihracata olumlu etkisinin olup olmadığına dair bir soruya “Hiçbir alâkası yok” diye karşılık veren Kahveci, “İhracat, yüzde 36,9 artmış fakat bunun yüzde 25,6’sı miktar artışından. Biz, dışarıya sattığımız ürünlerimize sadece yüzde 9,5 zam yapabilmişiz. Küresel bir enflasyon var bunun içerisinde. İthalat ise yüzde 25,5 artıyor. Ama miktarı sadece yüzde 4,9. İthal ettiğimiz ürünün fiyatı ise yüzde 20,1 artmış. Talan oluyor ülkemiz, talan. Geçen hafta ne dedim? Irgat ülke. Avrupa ve Rusya’nın ırgatı. Dünyanın ırgat ülkesi olduk. Boğaz tokluğuna, karın tokluğuna çalışıyoruz.”

“Naci Ağbal dolar kurunu düşürünce görevden alındı”

Naci Ağbal döneminde dolar kurunun 4 ayda 8,50’den 6,90’a kadar düştüğünü belirten Kahveci, “Naci Ağbal bunu başardı ve toplumdan takdir gördü; ama ne yaptık? Hemen görevden aldık.” dedi.