Abone Ol

Ekonomist Gürses İki Günde Satılan Şok Dolar Rakamını Açıkladı

Ekonomist Uğur Gürses, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ‘yeni ekonomik modeli’ anlattığı konuşmasının ardından 2 günde satılan doları açıkladı.

Ekonomist Gürses İki Günde Satılan Şok Dolar Rakamını Açıkladı

Uğur Gürses, T24’te bugün kaleme aldığı yazıda döviz kurlarındaki düşüşün ardından gündemde yer alan ‘döviz satıldığı’ yönündeki iddiaları değerlendirdi.

“‘Arka kapıdan’ döviz satışının dönüşü” başlıklı yazısında Gürses,  “20 ve 21 Aralık günlerinde Merkez Bankası’nın hiç dövize satış yönünde doğrudan müdahale yapmadığı biliniyor. Böylelikle bu iki günlük toplam 7 milyar doların yine “arka kapıdan” kamu bankaları aracılığıyla satıldığı apaçık ortada. Son bir aydaki en güçlü satışlar da bunlar olmuş” dedi.

İktidarın 7 milyar dolar sattığını ancak bunun gizlendiğini öne süren Gürses, şöyle devam etti:

Anons etkisiyle” kurların düştüğünü düşünen bazı döviz yatırımcılarının ellerindeki dövizi satmaya çalışmaları gayet normal. Ancak kuru gerileten bu “anons etkisi” miydi? Yoksa buna eşlik eden “gaz verici” kamusal organize satışlar mıydı?

Bunların nihai izlerini verilerde aramak gerekiyordu.

Nitekim ilk akan verilerden biri olan Merkez Bankası’nın analitik bilançosu bize bu verileri ve ipuçlarını sunuyor.

Bankanın verileri, Merkez Bankası’nın pazartesi günü 3.5 milyar dolar, salı günü de 3.4 milyar dolar sattığını gösteriyor.

Özeti şu: 18 TL’den 12-13 TL’ye düşürmek için 7 milyar dolar satılırken, propaganda kanallarında da kamusal döviz satışları hiç söylenmeden, tek başına “vatandaşın sattığı” anlatılmış oldu.