Abone Ol

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam: Nisan ayında faizler yüzde 50'nin üzerine çıkabilir

10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, yerel seçimlerden sonra politika faizini çok daha yüksek oranda artırılacağını beklediğini söylerken, "Nisan ayındaki toplantı büyük ihtimalle radikal kararların alınacağı bir dönemin başlangıcı olacak. Bu toplantıda politika faizinin yüzde 50’nin üzerine çıkması beklenebilir. Aynı şekilde kurlarda seçime kadar küçük artışlar yapılıp, seçimden sonra yüksek oranlı artış beklenebilir" yorumunu yaptı.

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam: Nisan ayında faizler yüzde 50'nin üzerine çıkabilir

Sağlam, "Faizler yükselmek zorunda ama sonucu sıkıntılı" başlıklı yazısında, şu ifadeleri kullandı.

"Bu tahminimin dayanak noktası, seçimlere kadar durumu idare edebilecek kadar ülkeye döviz girişi sağlanması, daha sonrasında ise, KKM tasfiyesi planı dahil, yüklü miktarda dövize ihtiyaç duyulacağı. Siyasi sonuçlarından çekinilen Körfez sermayesi kamu mallarının satışının da yine seçim sonrasında yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Duyduklarım bazı kuruluşların satışı için görüşmelerin yapıldığı ama satışların gerçekleşmesinin seçim sonrasına öteleneceği yönünde.

Dolayısıyla yabancıların kurlar tepe noktasına çıkıp, faizler de en yükseğe çıkınca gelmek için uygun zemin beklediklerini sanıyorum. 
(...)
Özetle; faiz oranlarının artması kaçınılmaz. Yılbaşına kadar faizlerin artması, 3-4 ay ara verilmesi, seçimden sonra yeniden artması beklenmeli. Seçimlere kadar idare etmek için 2 ya da 3 kez daha 5’er puanlık politika faizi artırımlarına ihtiyaç var, Belki üçüncü 5 puanlık artış ikiyi bölünerek de yapılabilir."