Abone Ol

Ekmek fiyatı zamlanıyor mu?

Yılbaşında ekmeğin fiyatının 1.5 lira olması bekleniyor.

Ekmek fiyatı zamlanıyor mu?

Sözcü'nün haberine göre, Asgari ücretin yıl başından itibaren 1300 TL’ye çıkacak olması emek yoğunluklu sektörlerde maliyet artışlarına yolaçacağı endişesini taşıyan esnaf zam hazırlığına başladı. Bu kapsamda Türk insanının en temel gıda maddelerinden olan ekmeğe de zam yola çıktı.

Türkiye Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, son iki ayda un fiyatlarına yüzde 28 zam geldiğine dikkat çekerek, “Ekmek imalatında kullandığımız 50 kiloluk bir torba un 57 liradan 68 TL’ye çıktı. Bu yılın 7’nci ayında sektörde çalışan işçilere yüzde 10 zam yapmıştık. Yıl başından sonra asgari ücretin 1300 TL olması karşısında işçilik ücretlerine yeni bir zam daha yapacağız. Maliyetlerin artması karşısında ekmeğe zam kaçınılmaz” dedi.
Ekmeğin temel girdisinin un olduğunu kaydeden Kolivar, un fiyatlarının aylık otomatik artışa bağlandığını, buna karşın ekmek fiyatlarının aynı olduğunu ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

‘KEPENK KAPATIRIZ’
“Sigortalı işçi çalıştıran, vergisini kayıtlı bir şekilde ödeyen fırıncıların artan maliyetler karşısında, zam olmadan ayakta durması imkansız. Her gün artan maliyetler göz önünde bulundurularak ekmeğe zam yapılmadığı taktirde binlerce fırıncı esnafı kepenk kapatmak durumunda kalacak. Ekmek fiyatları halen 125 kuruş civarında. Yıl başında asgari ücretin 1300 TL olması karşısında işçilik ücretlerine yine zam gelecek. Bu durumda ekmeğin 1.50 TL olması kaçılmaz bir gerçek.”
Bu arada Kahramanmaraş’ta 70 kuruştan satılan 250 gram ekmeğin fiyatı yüzde 28’lik artışla 90 kuruşa yükseldi.

Kaçaklara gün doğdu
Unlu mamuller sektöründe en büyük sorunun kaçak, merdiven altı fırınlar olduğunu söyleyen Cihan Kolivar, merdiven altı üretim yapan 1000 adet fırın bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Artan maliyetler karşısında dürüst namuslu çalışan, vergisini ödeyen binlerce fırıncı kepenk kapatırken, kaçak fırınların önü açılıyor. Kaçak fırınlara gün doğuyor. Merdiven altı fırınları en çok destekleyenler ise büyük marketler zinciri. Büyük marketler zincirleri kaçak fırınlardan düşük fiyatla ekmek alarak, merdiven altı üretim yapan fırınlara adeta can suyu oluyor”dedi.