Abone Ol

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ilk ve ikinci taksit dönemleri belli oldu

TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), temmuz içerisinde yasalaşması durumunda, ilk taksit ağustosta, ikincisi ise kasımda ödenecek.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ilk ve ikinci taksit dönemleri belli oldu

TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), temmuz içerisinde yasalaşması durumunda, ilk taksit ağustosta, ikincisi ise kasımda ödenecek.

Hürriyet'teki habere göre, TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle getirilen ek MTV'yle Ocak 2023'te otomatik olarak tahakkuk etmiş olan MTV tutarı kadar ilave ek MTV ödenecek. Bu yılın ilk yarısında taşıt alanlar için de durum değişmeyecek. Yasa teklifine göre MTV'de yer alan listelerdeki otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, minibüs, panelvan, motorlu karavanlar, otobüs ve benzerleri, kamyonet, kamyon, çekiciler kapsamda olacak. Gerçek ve tüzel kişiler de vergiyi ödemekle yükümlü olacak.

Bugün görüşülecek
Yasa teklifine göre, ek MTV'nin birinci taksiti yasanın yayımlanmasının ardından izleyen ayda ödenecek. Teklif, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Memur zamları da paket içinde olduğu için teklifin komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinin bu ay içinde tamamlanıp Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Temmuz'da yasalaşırsa ilk ödeme ağustosta 
Temmuz sonuna kadar yasalaşması halinde izleyen ay ağustos olacağı için ilk taksit ağustosta ödenecek. İkinci taksit ise kasım sonuna kadar ödenecek. Yasa yayımlandıktan sonra yıl sonuna kadar yeni taşıt alacaklar ise tahakkuk edecek MTV ve ek MTV’yi peşin olarak ödeyecek. Yasa çıktıktan sonra ağustosta yeni taşıt alan bir kişi yılın ikinci MTV taksiti ile ek MTV’nin ikinci taksitini peşin olarak ödemek zorunda kalacak. Ek MTV ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurtdışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.

38,7 milyar lira gelir bekleniyor
2023 bütçesinde MTV gelirlerinden 38 milyar 725 milyon liralık gelir bekleniyor. Yılın ilk beş ayında 18,3 milyar liralık gelir elde edildi. Ek MTV de MTV kadar ödeneceği için yaklaşık 38 milyar lira ek gelir gelebileceği tahmin ediliyor. Ek MTV’den gelecek gelir genel bütçe geliri olarak kaydedilecek. İl özel idareleri ile belediyelere vergi paylarından verilecek hesapta dikkate alınmayacak.

Bu arada yıllık MTV’nin de ikinci taksit ödemeleri sürüyor. Taşıt sahipleri MTV’nin ilk taksitini ocakta ödedi. İkinci taksit dönemi ise temmuz ayı. Temmuz sonuna kadar bu taksitin ödenmesi gerekiyor.

İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) ve Dijital Ödeme Noktası'nda “Hızlı Ödeme” bölümünde yer alan MTV Ödeme alanına şifre girişi yapmadan; plaka, TC Kimlik Numarası ile “Tescil Tarihi” veya “Sahiplik Belge Tarihi” bilgilerinden birini girerek MTV borçları ödenebiliyor.