Abone Ol

Dünya liderleri belli oldu! Erdoğan listede kaçıncı?

Monocle dergisi, dünya liderleri için bir karne hazırladı. Bakın Başbakan Erdoğan listenin neresinde yer aldı?

Dünya liderleri belli oldu! Erdoğan listede kaçıncı?

İngiltere'nin önde gelen dergilerinden Monocle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı dünya liderlerini değerlendirdiği sıralamada 5. sırada konumladı.

Dergi Eylül ayı sayısında dünya liderlerinin başarısı, icraatları ve geleceğine ilişkin bir karne hazırladı. Karneye göre Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva A notunu alarak sıralamanın başına yerleşti. 2. sırada ise B+ ile ABD Başkanı Barack Obama yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise B notu ile beşinci sırada bulunuyor. Dergi Türk ekonomisinin gidişatının çok iyi olduğuna dikkat çekerek, 2010 yılında GSYH'nın %6,8 oranında artmasının öngörüldüğüne işaret etti, ancak işsizliğin hala çok yüksek olduğuna da vurgu yaptı.

ERDOĞAN'I BEKLEYEN SORUNLAR NELER?
Erdoğan'ın karşı karşıya kaldığı sorunlar bölümünde Türkiye'yi bir bölgesel güç haline getirmeye niyetliği olduğunu yazan dergi, Erdoğan'ın bunu yaparken, eski dost ve müttefik ülkelerin ayaklarına basmadan bu hedefine ulaşmasının zor olduğuna işaret etti.

KIZGINLIĞI ÜLKESİNDE PUAN KAZANDIRIYOR
Erdoğan'ın liderlik göstergesine de değinen dergi, Başbakan'ın Batı'nın iki yüzlü politikalarına tahammülsüzlüğü ve buna bağlı olarak kızgınlığını dile getirmesinin ülke içeriisnde kendisine puan kazandırdığına dikkat çekiyor.

EN KÖTÜ YANI OTORİTER YÖNETİMİ
Erdoğan'ın en kötü yanının da otoriter bir yönetim tarzına sahip olup, çok çabuk sinirlenebilen bir lider olduğuna işaret ediyor.

Erdoğan'ın Türkiye'de hala çok popüler bir lider olduğuna işaret eden dergi, "Muhafazakar seçmen onu bir kahraman olarak görüyor, liberaller de AB yolunda gerçekleştirdiği reformlardan dolayı kendisine saygı duyuyor" diye yazdı. Ancak laik kesimin, Erdoğan'ın Türkiye'yi siyasal İslam'a doğru yönlendirdiği düşüncesi ile kaygı duyduğu da dile getirildi.

"Türkiye'nin uluslararası arenadaki konumu açısından Erdoğan iyi bir lider mi?" sorusuna ise dergi "Ha-vet" cevabını veriyor. Türkiye'yi bir bölgesel güç haline getirmeye çalışan Erdoğan'ın bu çalışmaları kalıcı kılıp kılmayacağının önem taşıdığına işaret ediyor.

Sıralamada Erdoğan'ın önünde bulunan Lula da Silva'nın en kötü yanının, Küba ve İran konularında insan haklarını hiç gündeme getirmemesi olduğu söyleniyor.

2. sırada yer alan ABD Başkanı Barack Obama'nın seçmenler nezninde saygınığının hala yüksek olmasına karşın, uluslararası ilişkilerde Bush'un söyleminden uzaklamış olmasına rağmen Afganistan ve Guantanamo konusunda hala Bush'un eylemleri ile örtüşen bir tutum sergilediğine dikkat çekiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerisinde yer alan liderler arasında 8. sırada Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 9. sırada Jose Luis Zapatero, 13. sırada Almanya Başbakan'ı Angela Merkel, 14. sırada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve 15. sırada İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yer alıyor.

NTV