Abone Ol

Dünya Basını: Erdoğan'ın Partisindeki Yobazların Gücü Ortaya Çıktı

İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çekilmesi Dünya basınında önemli derecede yer buldu.

Dünya Basını: Erdoğan'ın Partisindeki Yobazların Gücü Ortaya Çıktı

Türkiye'nin TBMM kararıyla yürürlüğe soktuğu ve ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çekilmesi dünya basınında yer buldu.

Birçok Avrupalı haber kuruluşu, kararın sabahın ilk saatlerinde Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından haberinde Britanya merkezli haber ajansı Reuters'ın metnini kullandı.

Reuters haberi abonelerine, "Türkiye'nin Erdoğan'ı, kadına karşı şiddetle ilgili Avrupa anlaşmasından çekildi" başlığıyla duyurdu.  Haberde anlaşmanın kadına yönelik şiddeti önlemeyi, yargılanmasını sağlamayı ve durdurmayı hedeflediği ifade edilirken, Türkiye'de kadın cinayetlerinin geçen yıl içinde artış gösterdiği de vurgulandı.

Ajans, Ankara'nın anlaşmadan neden çekildiğine dair bir gerekçe sunmadığını ancak daha önce AKP'nin "kadına karşı şiddeti durdurmak için anlaşmadan çekilinebileceğini" belirttiğini aktardı.

Reuters, Türkiye'deki birçok muhafazakarın sözleşmedeki "cinsiyet eşitliği tanımına karşı olduğunu" ifade etti. Ajans, Türkiye'nin kadına karşı şiddet konusunda resmi istatistik yayımlamadığını da abonelerine bildirdi ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkedeki kadınların yüzde 38'inin erkek şiddetine maruz kaldığını aktardı. DSÖ'ye göre bu oran Avrupa'da %25.

Bloomberg konuyla ilgili haberinde daha önce birçok kez ülke genelinde protestocuların İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve yasalarla güçlendirilmesi için sokağa çıktığını yazdı.

Britanya'nın en çok okunan gazetelerinden The Guardian, internet sitesinde Reuters metnini kullansa da, haberin sonunda bu kararın Ankara'nın insan hakları reform paketini tanıttıktan kısa süre sonra alındığına dikkat çekti. Haber, "Türkiye kadınları korumak için tasarlanan uluslararası anlaşmadan çekildi" başlığıyla duyuruldu.

Financial Times, daha önce Erdoğan'ın "Türkiye'nin cinsiyet eşitliği konusunda bir lider olmak için İstanbul Sözleşmesi'ne işaret ettiğini hatırlatırken, partisinin üst düzey üyelerinin geçen sene muhafazakar İslamcı değerlere uymadığını gündeme getirdiğini" belirtti. Gazete, anketlere göre halkın büyük çoğunluğunun İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılınmamasını istediğine dikkat çekti.

Ayla Jean Yackley imzalı FT haberinde, "Çekilme kararı, uzun süren ekonomik kötü gidişat sebebiyle rahatsız olan seçmenlerini enerji doldurmayı hedefleyen Erdoğan'ın İslam köklü partisinde sabit fikirlilerin nasıl bir etki kazandığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren birçok ajans da kararı son dakika koduyla abonelerine duyurdu.