Abone Ol

Büyükelçi Krizi Dış Basında: Erdoğan Geri Adım Attı

Dünya basını, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının yanı sıra ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara Büyükelçilikleri'nin açıklamalarına geniş yer verdi.

Büyükelçi Krizi Dış Basında: Erdoğan Geri Adım Attı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iş insanı Osman Kavala'nın devam eden tutukluluğu ile ilgili ortak açıklama yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi yönündeki çağrısının ardından başlayan son yılların en büyük diplomatik krizinde tansiyon düşüyor.

Son olarak, ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara Büyükelçilikleri, diplomatların, bulundukları ülkelerin kanun ve nizamına uymalarını öngören 'Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edildiğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Erdoğan tarafından sözü edilen ‘istenmeyen kişi’ ilanının gelip gelmeyeceği beklenirken bu yönde bir gelişme yaşanmadı. Söz konusu gelişmeler ise dış basında büyük yankı uyandırdı.

THE GUARDIAN: 'KAVGA KIZIŞIYOR GİBİ GÖRÜNSE DE...'

İngiliz The Guardian gazetesi haberinde, “Türkiye, büyükelçileri sınır dışı etme tehdidinden geri adım attı” başlığını kullandı.

Haberde, “Büyükelçilerin kitlesel olarak sınır dışı edilmesi, NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerde eşi benzeri görülmemiş bir gelişme olurdu. Erdoğan, yaklaşık 20 yıllık iktidarında Türkiye ile Batı arasındaki en büyük diplomatik çatlağı açmakla tehdit etti” yorumuna yer verildi.

WASHINGTON POST: 'TEHDİDİ GERİ ÇEKTİ'

ABD medyasından Washington Post gazetesi ise “Erdoğan, büyükelçileri gönderme tehdidinden vazgeçerek ABD ve diğer Batı müttefikleriyle krizden kaçındı” başlığını attı.

WP, “Pazartesi günü çok dikkatlice koreografisi yapılmış jestlerle birlikte ABD, Kanada ve diğer ülkeler tek cümlelik bir açıklama ile diplomatik normlara uyacaklarını duyurdular. Uzmanlara göre Erdoğan’ın Kavala konusundaki ani çıkışı, dış siyasette gerilimi azaltmak yerine tırmandırması onun dikkati çözemediği ekonomik krizden başka bir yere çekmek ve popülaritesini artırmak için endişeli olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

FRANCE24: “U- DÖNÜŞÜ YAPTI”

Fransız merkezli medyadan France24 ise, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı diplomatları sınır dışı etme tehdidinde U-dönüşü yaptı” başlığını kullandı.

FT: ‘GERİ ADIM ATTI’

Financial Times da, “Erdoğan, batılı büyükelçiler krizinde geri adım attı” başlığını kullandı. Haberde, “Erdoğan, 10 Batılı büyükelçiyi sınır dışı etme tehdidinfrn geri adım atarak, Türkiye'yi on yıllardır ABD ve Avrupa ile yaşanan en kötü krizin eşiğinden geri çekti. Lira, üzerindeki baskıyı hafifletti”yorumu yapıldı.