Abone Ol

Dünden bugüne Bond kızlarının anatomisi

James Bond'la aşık atmak zor zanaat. 24 filmde 77 Bond kızı rol aldı. Ursula Andress'ten Monica Bellucci'ye karizmatik casusun hayatından kimler geldi kimler geçti?

Dünden bugüne Bond kızlarının anatomisi

İki gün önce vizyona giren 24’üncü James Bond filmi ‘Spectre’ın ‘Bond kızı’nın 51 yaşındaki Monica Bellucci olması tartışma yarattı. Bu vesileyle Hürriyet Pazar’dan Aslı Barış.Bond kızlarından en ikonik olanların kim olduğuna baktı. Barış’ın yazısı şöyle:

O, kadınların birlikte olmak istediği, erkeklerin de ‘o’ olmak istediği bir kahraman: James Bond. Karizmatik, sert, seksi ve şık.  Her şey onda: Martinileri ardı ardına devirse de sarhoş olmayacak irade, ülkesine hizmet uğruna film başına 20 kişiyi sopalayacak güç...  Türlü türlü marifetleri olan hızlı arabalar, havalı saatler, kalemler, neler neler.... Ama en önemlisi, sarışın, esmer, kumral, farklı vücut tiplerine, tarzlara, etnik kimliğe sahip birbirinden güzel kadınlar. Kimi dost, kimi düşman. Bazıları melek yüzlü şeytan. Öyle ya da böyle hepsi “Bond, James Bond” dediğinde eriyip bitiyor.

Bugüne kadar 24 filmde 6 değişik Bond izledik. Buna rağmen Bond kızı rakamı 77.  Peki, beyaz bikinisiyle aklımıza kazınan ilk Bond kızı Dr. No’nun yıldızı Ursula Andress’ten Spectre’ın Mobica Belluci’sine Bond kızları nasıl bir evrim geçirdi hemen bakalım...

BİKİNİLİ VE BIÇAKLI
1961’deki ‘Honey Ryder’ rolünü üstlenen ‘bikinili ve bıçaklı’ doğal güzel Andress’ten dişe dokunmayan dört Bond kızı izledik. 1964’teki ‘Goldenfinger’da Bond kızı mini bir evrim geçirdi. Honor Blackman’ın canlandırdığı Galore, Bond’a kafa tutabilecek kapasitede, usta bir pilot ve judocuydu. 1969’da bir filmde yerini George Lazenby’ye verdikten sonra yeniden görevine dönen Sean Connery, o döneme kadar 17 güzeli aşk hanesine sığdırdı. 1983’te bir kez daha rolü üstlenen Connery, iki sevgili daha yapınca 19 Bond kızının gönlünü çelerek rekor kırdı.

1973’te başlayan Roger Moore dönemindeki Jane Seymour, Britt Ekland gibi Bond kızları daha kabarık saçlı, daha masum suratlıydı. Seksenlerin ilk yarısında Carole Bouquet ve Kim Basinger gibi seksi kadınlar casusa eşlik ederken, ikinci yarısında ise daha atletik, ‘modern’ Bond kızlarını izledik. 1985’te Grace Jones’un canlandırdığı ‘düşman’ May Day’ buna örnek. İki filmde yer alan Timothy Dalton’ın üç aşkı da kısa saçlı, sportif görünümlü ama derin dekolteliydi.

SARIŞINLARIN SONU
Pierce Brosnan’ın 1995’te Bond olmasıyla ‘sarışın dönemi’ sonlanmış oldu. Yeni Bond kızı kumraldı.  Sophie Marceau, Famke Janssen ve Ursula Andress’in modernize hali tadındali Halle Berry dönemin en etkileyici Bond kızları olarak yerlerini aldı. Casusun İstanbul macerasında yer alan Denise Richards ve 2002’deki ‘Die Another Day’deki Rosemund Pike, sağlam kariyerlerine rağmen ‘en kötü Bond kızları’ olarak muhtelif anketlerde karşımızdalar. 2006’yla başlayan Daniel Craig dönemindeyse, Bond kızlarında farklı bir seksapel bizi karşılandı. Hepsinin içinde bir kırgınlık, bir dram ama ille de bir mağrurluk... İntikam ateşiyle yanan Olga Kurylenko, casusu kendine aşık eden tek isim ‘Vesper Lynn’ yani Eva Green bu duruma iyi birer örnek. Spectre’da öne çıkan iki Bond kızı var: Monica Belluci ve Lea Seydoux. Her ne kadar 51 yaşındaki Belluci, yaşı itibariyle kendini ‘Bond kızı’ değil, ‘Bond Hanım’  olarak tanımlasa da cazibesiyle 76 rakibinden geri kalmıyor. En gençleri kadar güzel ve cazibeli.


1960’LAR

Honey Ryder
Ursula Andress- Dr. No-1961
O, ‘Bond kızı efsanesinin’ başlangıcı,: Güzel, seksi, egzotik. Beyaz bikinisiyle seksapeli dorukta ama yanına bıçak sıkıştırabilecek kadar da sert. Ve kurtarılmaya muhtaç.

1970’LER

Rosie Carver
Gloria Hendry, ‘Live and Let Die’-1973
İlk siyahi Bond kızı, bikinili bir CIA ajanıydı. Her ne kadar çetin ceviz olsa da, tabii ki bir Bond kadar yetenekli değildi. Haliyle kendini Bond’un kollarında bulması kaçınılmazdı.

1980’LER

May Day
Grace Jones ‘A View To Kill’ 1985
Filmde Roger Moore’un düşmanı olan şarkıcı Grace Jones, Azzedine Alaia’nın süper seksi ve dar tasarımları içerisinde düşmanlarını kaldırıp camdan fırlatacak kadar sertti.

1990’LAR

Wai Lin
Michelle Yeoh ’Tomorrow Never Dies’ 1997
Dövüş sporlarındaki yeteneği ve makineli tüfek kullanma konusundaki hünerleriyle gelmiş geçmiş en esaslı kahramanlardan.

2010'LAR

Monica Belluci: Bond Hanım!
Ben gerçek bir kadınım Bond kızı değilim
24’üncü Bond filmi Spectre’da ‘Lucia Sciarra’yı oynayan Monica Belluci, 53 yıldır James Bond’dan daha büyük olan üç aktristen biri...

RADİKAL