Abone Ol

Dolar/TL yılın ilk işlem gününde sert yükselişte

Geçen seneye 3.78 seviyelerinde başlayıp Ağustos ayında sert yükselen ve 7.20'li seviyeleri test ederek rekor kıran Dolar/TL , 2019'un ilk işlem gününe artışla 5.30 seviyelerinde başladı.

Dolar/TL yılın ilk işlem gününde sert yükselişte

Kur daha sonra küresel piyasalarda bozulan risk algısına paralel olarak yükselişini hızlandırdı ve öğlen saatlerinde %2'yi aşan artışla 5.3915'e kadar yükseldi.

Euro/TL 6.09'dan 6.17'ye, sepet kur 5.69'dan 5.77'ye yükseldi.

Borsada ilk yarıda kayıplar %1'i aştı. Bugün Asya piyasalarının yanı sıra Avrupa borsaları ve ABD vadeli kontratları da düşüşte.

Fed'in faiz artışları, ABD - Çin ticaret savaşları, içeride Mart ayındaki yerel seçimler, büyüme ve enflasyon gelişmeleri bu sene kurun seyrinde etkili olacak.

Bugünün devamında ABD'de imalat PMI Endeksi açıklanacak. Yarın ise Türkiye Aralık ayı enflasyon verisi kurun hareketi açısından önemli olacak.

Ekonomist Güldem Atabay Bloomberg HT'ye enflasyonun 2018'i %20 - 21 aralığında bitirilebileceğini belirterek "Ancak yapılan ÖTV indirimlerinin geri alınmaması önümüzdeki en az 3 ay içinde enflasyonist baskının biraz daha ılımlı seyredebileceğini gösteriyor..2019 sonunda yüzde 17 - 18'ler civarında devam edebiliriz" şeklinde konuştu.

Dolar/TL yılın ilk işlem gününde sert yükselişte - Resim: 1

(Bloomberght)