Abone Ol

Doğumu ABD’de yapacak sosyetiklere kötü haber: Trump yasaklıyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, doğum turizmi için sıklıkla kullanılan geçici ziyaretçi vizesinin 24 Ocak’tan itibaren kaldırılacağı belirtildi.

Doğumu ABD’de yapacak sosyetiklere kötü haber: Trump yasaklıyor

ABD, çocukları otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı alabilsin diye ülkeye doğurmaya gelen yabancı kadınlar için vize kurallarını sıkılaştırmaya yönelik ilk adımı attı.

Beyaz Saray Basın Sekreterliği'nden yapılan açıklamada "24 Ocak 2020'den itibaren artık Dışişleri Bakanlığı 'doğum turizmi için' ABD'ye girmek isteyen yabancılara geçici ziyaretçi (B-1 / B-2) vizesi verilmeyecek" ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu kural değişikliğinin 'kamu güvenliği, ulusal güvenlik ve göçmen sisteminin bütünlüğünü artırmak için gerekli olduğu' vurgulanan açıklamada "Doğum turizmi endüstrisi, değerli hastane kaynaklarına fazladan yük getirirken, savcılıkların da gösterdiği gibi suç yuvasına dönmüş durumda" denildi.

Trump 'çok saçma' demişti

ABD’de doğan kişilere vatandaşlık verilmesi, Anayasa’nın 14. değişikliği tarafından garanti ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen haftalarda bu uygulamayı kaldırmak istediğini belirterek, "Bu çok saçma" demişti.

Trump aynı konuyu 2018 sonlarında da gündeme getirmiş ve  "Bir insan buraya gelip çocuk doğuruyor ve bebek tüm haklarıyla Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı oluyor. Dünyada böyle bir şeyin mümkün olduğu tek ülke biziz. Bu çok saçma ve buna bir son verilmesi gerekiyor" diye konuşmuştu.

'Doğum turizmi şebekesi' hakkında iddianame hazırlanmıştı

Geçen Şubat ayında, Çin’den Kaliforniya'ya binlerce hamile kadını doğum yapması için getirdikleri belirtilen 3 kişi hakkında iddianame hazırlanmış ve bu kişiler gözaltına alınmıştı.

Söz konusu dava, doğum turizmi alanında federal mahkemede açılan ilk dava olarak kayıtlara geçmişti.

İddianameler, şebeke üyelerinin hamile kadınlara 'doğum turları'nı "En cazip vatandaşlık, daha temiz bir hava, ABD hükümetinde iş önceliği, üstün eğitim imkanları ve daha istikrarlı siyasi bir ortam" sloganlarıyla pazarladığını ortaya çıkarmıştı.

İddianameye göre, kadınlar kişi başı 15 bin ile 50 bin dolar arasında bir ücret ödeyerek, vize mülakatı aşamasını nasıl geçecekleri, ABD’de vizeleri dolduktan sonra nasıl kalmaya devam edecekleri konusunda bilgilendirildikleri belirtilmişti.

Trump yönetimine yakın Göç Araştırmaları Merkezi'nin değerlendirmelerine göre, her yıl ABD'de yabancı kadınların doğurduğu çocuk sayısı yaklaşık 33 bini buluyor.

sputnik