Abone Ol

Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturan dizi

TRT 1’de yayımlanan “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisi Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturdu.

Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturan dizi

TRT 1’de yayımlanan “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisi Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturdu.

Doğu Perinçek, Aydınlık gazetesindeki bugünkü yazısında “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisinden övgüyle bahsetti.

“Ya İstiklâl Ya Ölüm dizisinin son iki bölümünü bugün saat 20.00’de TRT–1’de izleyeceğiz. Hepimiz ekran başındayız” diyen Perinçek şunları yazdı:

“Bazı sanat eserleri vardır, bitmesini istemezsiniz. Bu Dizi de öyle. Yönetmeniyle, oyuncularıyla, kamerasıyla, ışığıyla çok başarılı, mükemmel bir çalışma. Bu köşede 30 Mart 2020 günü yazmıştık. Daha sonraki bölümleri izledikten sonra daha büyük bir heyecanla alkışlıyoruz.”

Perinçek’in dizinin senaryosuna yönelik değerlendirmesi ise şöyle:

“Öncelikle 23 Nisan’a giden yolda başlangıç tarihi, çok doğru belirlenmiş. 16 Mart 2020 günü İstanbul’un fiilen işgali, Padişah Hükümeti ile Anadolu’daki Devrimci Hükümet seçeneklerinden ilkinin elendiği gündür. Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya çıkışındaki stratejik karar, Meclisin Anadolu’da toplanması için ısrarı, Erzurum Mebusu seçildiği halde İstanbul’daki Meclisi Mebusan toplantısına gitmeyişi, o gün doğrulanmış oldu.

Dizi, İstiklâl Savaşını anlatmıyor, İstiklâl Savaşına önderlik eden Cumhuriyetin kuruluş sürecindeki iktidar mücadelesini anlatıyor. Bu nedenle senaryonun 15 Mayıs 1919 günü İzmir’in işgaliyle değil, 16 Mart 1920 günü İstanbul’un fiilen işgaliyle başlaması, çok yerinde. Altı hafta doğru seçilmiş.

Savaşa kim önderlik edebilirdi ve kim önderlik etti, İstanbul mu, Ankara mı? Funda Çetin, kameraları bu tarihsel soruna yanıt vermek için yönlendiriyor ve diziyi bu eksende kuruyor. Dizide Demirci Mehmet Efeler, Yörük Ali Efeler, Kuvayı Milliye kahramanları bu nedenle yok. Çünkü onların Ankara – İstanbul iktidar savaşında bir rolleri yok. Dikkat edilirse Dizide savaş sahneleri görmedik. Ama Ankara - İstanbul savaşının sahneleri çok iyi seçilmiş. Tarihsel metinler iyi incelenmiş, ayrıca bazı anılar anlamlı yerlerde çok iyi değerlendirilmiş.

Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturan dizi - Resim: 1

Dizi, Türkiye Cumhuriyeti nasıl kuruldu konusunu aydınlatıyor. 23 Nisan 1920, Atatürk’ün de vurguladığı üzere Cumhuriyetin fiilen kurduğu gündür. O gün saltanat sona ermiş, Cumhuriyet Meclisi ve Hükümeti kurulmuştur. Artık ülkenin yasama organı Ankara’daki Meclis’tir ve yönetim makamı, Ankara’daki Millî Hükümettir. Bu olay, bir devrimdir.”

MHP’Lİ MÜFTÜOĞLU: MUTLAKA DESTEKLENİP SAHİP ÇIKILMASINDA FAYDA VAR

MHP’nin yayın organı Türkgün gazetesi Yazıişleri Müdürü Mehmet Müftüoğlu da “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisine destek verdi.

Mehmet Müftüoğlu sosyal medyada “Tarihe ışık tutan, milli kahramanlıkları günümüze nakşeden böyle dizi filmlerin mutlaka desteklenip sahip çıkılmasında fayda var” mesajını yayımladı.

İşte o mesaj:

Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturan dizi - Resim: 2

AKİT YAZARI HEDEF ALMIŞTI

Gerçek adı Niyazi Birinci olan, Atatürk’e hakaretler eden Yeni Akit gazetesi yazarı Yavuz Bahadıroğlu, TRT 1’de yayımlanan “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisinde Atatürk’ün övülmesinden rahatsız olduğunu belirtmişti.

Yavuz Bahadıroğlu’nun “Osmanlıyı sevdiren dizilere karşı Kemalistlerin rövanşıdır” şeklindeki mesajı dikkat çekmişti.

İşte o mesaj:

Doğu Perinçek ve MHP’yi buluşturan dizi - Resim: 3

ODA TV