Abone Ol

Dogecoin Nedir? Dogecoin Bugün Kaç Lira Oldu?

Bitcoin ve Ethereum'un ardından dünyanın gündemine yeni kripto paralar girmeye devam ediyor. Kripto para dünyasının içine giren Dogecion'da 13 Nisan'da yüzde 20 değer kazandı.

Dogecoin Nedir? Dogecoin Bugün Kaç Lira Oldu?

DOGECOIN NEDİR?

Dogecion, Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. Dogecoin, logosunda ve isminde popüler bir internet meme’i olan ve Doge olarak anılan bir Shiba Inu cinsi köpeği taşır. 6 Aralık 2013'te piyasaya sürülen Litecoin tabanlı bir elektronik para birimidir.

Dört ayda 12 kat değer artışı

13 Nisan'da Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralara oranla yüzde 20'ye yakın değer kazanan Dogecoin 0,072 dolardan el değiştiriyor. Bu fiyat 31 Aralık 2020'deki 0,0057 dolar fiyatının 12 katı anlamına geliyor. Bu süre zarfında söz konusu sanal paranın değer kazancı yüzde 1163'e denk geliyor.

Yıl başından bu yana Bitcoin yüzde 104'lük, Ethereum ise 193'lük bir kazanç sağladı. Bu iki sanal para da bu yıl tahvil ya da altına göre ciddi yükseliş kaydetti ancak oransal açıdan Dogecoin'in performansını egale edemedi.

Dogecoin'in yüksek performansının sebebi ne?

Öncelikle Dogecoin, Bitcoin veya Ethereum'dan çok daha küçük bir piyasa değerine sahip.

CoinMarketCap.com kripto para borsasında Dogecoin, en büyük 17. sanal para olarak yer alıyor. Dogecoin, 9,2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Bu rakam Bitcoin'de 1 trilyon 122 milyar dolar ve Ethereum'da 247.27 milyar dolara ulaşmış durumda.

Piyasa değerleri büyük kriptoların Dogecoin gibi küçük bir kripto kadar hızlı büyümesi daha zor. Bu durum aynı zamanda ticaret hacmiyle de doğrulanıyor. CoinMarketCap.com'un verilerine göre son 24 saatte (13 Nisan) Bitcoin'in piyasa değerinin yüzde 4,6'sının işlem görürken, bu oran Dogecoin'de yüzde 35'e ulaşıyor.

Dogecoin'in hızlı değer kazancının bir diğer sebebi de talebin yüksek olmasının yanında aynı zamanda arzın da farklı olması. Dogecoin her yıl kalıcı olarak 5 milyar kripto para çıkarıyor. Bu da enflasyonist bir arz kısıtlaması anlamına geliyor.

Buna karşılık 21 milyon Bitcoin'i aşamayacak şekilde tasarlanan Bitcoin ise deflasyonist bir arz yapısına sahip.

Dogecoin'in 'süper' performansının son nedeni ise sanal paranın büyük bölümünün bir grubun elinde bulunması. The Wall Street Journal'ın 17 Şubat'taki haberine göre Dogecoin'in toplam arzının yüzde 28'i tek bir kişinin elinde bulunuyor.

Elon Musk etkisi?

Dogecoin'e yatırım yapmayı düşünen kişilerin sadece bu kriptoyı almamaları ve portföylerini diğer sanal paralarla çeşitlendirmeleri öneriliyor.

Zira yukarı yönlü oynaklığın aynı şekilde sert aşağı yönlü riske dönüşmesi söz konusu.

Elon Musk, Dogecoin'in değerinin hızla yükselmesini sağlayan faktörlerden biri. Musk, sosyal medya hesabında ara ara dogecoin paylaşımları yapıyor.

DOGECOIN BUGÜN KAÇ LİRA?

Dogecoin bugün 2,4084 TL sularında seyrediyor. Ayrıltılar:

Hacim: 99.454.713

Alış/Satış: 2,4070 / 2,4100

Gün Aralığı: 2,2805 - 2,4928