Abone Ol

Bankalar batık müteahhiti kurtardı, Doğa Koleji İTÜ Vakfı'na satıldı

İTÜ Vakfı, müzakerelerin olumlu sonuçlandığını duyurdu. Metal Yapı Konut'un da sahibi olan Saçaklıoğlu ailesinin 2016 yılında satın aldığı Doğa Koleji'ni üç yılın sonunda getirdiği durum da netleşti. Buna göre kurumun, toplam borcu 1 milyar 139 milyon 574 bin lira.

Bankalar batık müteahhiti kurtardı, Doğa Koleji İTÜ Vakfı'na satıldı

İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji’nin sahibi arasında 16 Aralık’tan bu yana süren görüşmelere alacaklı bankaların temsilcileri de eşlik ediyordu. Okulun toplam borcu 1 milyar 139 milyon 574 bin lira olarak açıklandı!

İTÜ Vakfı, Doğa Koleji ile ilgili müzakerelerin olumlu sonuçlandığını ve devir işlemlerinin başladığını bildirdi.

İTÜ'den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye’de yaşanan büyük dönüşümün bir parçası olan İstanbul Teknik Üniversitesi, Doğa Koleji’ni bünyesine alma kararı vermiştir. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yönettiği süreç, Doğa Koleji’nin borçlarının yapılandırılması ve Doğa Koleji’nin tamamen İTÜ’ye geçmesi konularında uzlaşma ile sonuçlanmıştır.

Son derece nitelikli öğrenciler yetiştirmiş ve modern eğitim altyapısına sahip Doğa Koleji’ni eğitim alanında bir yatırım fırsatı olarak değerlendiren kurumumuz, kolej bünyesindeki öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sorunlarına çözüm sunmuş olmaktan da büyük mutluluk duymaktadır.

Doğa Koleji, İTÜ ailesinin gücü ve deneyimiyle geleceğimizin teminatı yavrularımızın yetişmesinde her zamankinden daha fazla sorumluluk üstlenecektir. Sürecin başından beri desteklerini esirgemeyen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a şükranlarımızı sunarız.

Şimdi çocuklarımızın geleceklerini düşünme ve öğretmenlerimizle birlikte kaybettikleri zamanı telafi etme vaktidir. VakıfBank, Ziraat Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası‘nın katkılarıyla gerçekleşen borç yapılandırması ve devrin gerçekleşeceği yapı en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Doğa Koleji’nin üniversitemiz bünyesine katılımının tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve eğitim camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.''

DOĞA KOLEJİ'NİN KİMLERE NE KADAR BORCU VAR?

Sürecin başından bu yana sessizliğini koruyan Metal Yapı Konut'un da sahibi olan Saçaklıoğlu ailesinin 2016 yılında satın aldığı Doğa Koleji'ni üç yılın sonunda getirdiği durum da netleşti.

Buna göre kurumun, toplam borcu 1 milyar 139 milyon 574 bin lira.

Banka ve diğer finans kurumlarına 422 milyon 877 bin lira, tedarikçilerine 189 milyon 267 bin lira borcu bulunan Doğa Koleji'nin kullandığı okul binaları nedeniyle mülk sahiplerine de 122 milyon 823 bin lira kira borcu var.

Öğretmenlere ve diğer personele toplam 61.9 milyon liralık maaşı geciktiren Doğa Koleji 13 milyon 200 bin liralık eğitim ödeneği ile tazminatı da ödemedi.

Vergi borcu 97 milyon lira, SGK prim borcu 205 milyon lira olan Doğa Koleji'nin yapacağı teşvik ve kayıt iptal ödemelerinin ise 27.3 milyon lira olduğu olduğu öğrenildi.

2019 – 2020 yılı eğitim yılı için velilerden 1.6 milyar liraya yakın bir ücreti peşin olarak aldığı söylenen Doğa Koleji'nin mali tablosundaki bu olumsuzluğun neden kaynaklandığı ise belirsizliğini koruyor.

SERPİL YILMAZ NE YAZMIŞTI?

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, öğretmenlerin iş bırakmasıyla ve yüksek borcuyla gündemde olan Doğa Koleji ile ilgili dikkat çeken bilgiler paylaşmıştı.

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz’ın “Doğa Koleji’nde öğrenciler mi müteahhit mi kurtarılıyor?” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Hukuk politikalarına bakan Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Av. Ayşer Nur Bahçekapılı, dün olduğu gibi bugün de Doğa Koleji operasyonunda “kıdemli arabulucu” fonksiyonunu koruyor.

Mesele öğrencilerin sorununu çözmekten ibaret olsa kolay ama banka kredileri ve piyasa borçlarıyla birlikte Doğa Koleji'nin ve Metal Yapı'nın sahibi Ömer Saçaklıoğlu'nun kurtulması zor!

Saçaklıoğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle aileyi Vedat Saçaklıoğlu ile Doğa Koleji CEO'su Ahmet Oktar temsil ediyor.

Saçaklıoğlu'nun müteahhitlik firması Metal Yapı, İstanbul'da çok sayıda marka konut yatırımı yaparken; okulun gelirini betona gömmüş!

Piyasa ve banka kredileriyle birlikte 1.5 milyar lira kadar borçlanmış…

Bir hafta önce İTÜ ile masaya oturan Doğa Koleji'nin isteyenleri az değildi.

Bilgi Üniversitesi'ni geçtiğimiz aylarda satın alan Ağrılı iş insanı Kemal Can'ın sahibi olduğu Can Holding, çok istekliydi.

Nişantaşı Üniversitesi'nin kurucusu Levent Uysal, arkasına Doğa'yı 2001 yılında kuran eğitim yatırımcısı Fethi Şimşek'i alarak pazarlık masasında yerini almıştı.

Bahçeşehir Okulları ve Üniversitesi'nin kurucusu Enver Yücel de talipti. O da yalnız değil.

1990'larda Bahçeşehir'e adını veren konutları yapan ve Süzer Vakfı'ndan yüzlerce öğrenciye burs sağlayan Süzer Holding'in patronu Mustafa Süzer'le güç birliği yapıyordu.

İyi bir eğitim kadrosu ve başarılı öğrencileri toplama iddiasında bir okul olsa da, Doğa çöpsüz üzüm değil…

Can Holding ve Yücel-Süzer ortaklığının masadan kalkmasıyla yeni alıcı olarak İTÜ Vakfı devreye sokuldu.

51 ildeki 411 okulun yaklaşık 75-80'inin Doğa Koleji'nin kendi mülkü olması bir sorun.

Kiralarını alamayan mülk sahipleri bu okulların tabelalarını her an indirebilir.

Alıcılar; Acarkent, Ataşehir gibi kıymetli kampüslere talip oluyorlar.

İTÜ Vakfı ile yapılan görüşmelerde; Vakıfbank ve Ziraat Bankası öncülüğünde kredilerin yapılandırılması söz konusu.

Bankalar cömert olacak halde değiller!

Metal Yapı'nın, Doğa Koleji'nden gelen 300 milyon lira SGK ve piyasa borçlarıyla başbaşa kalacağı bir model bankaları rahatlatmaya yetmiyor.

Vergi borcuna ilişkin mahsuplaşmanın yapıldığı söyleniyor.”