Abone Ol

Doç. Dr. Yanıkkerem: Dünya yatarak doğumdan vazgeçiyor

Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, Türkiye'de her iki doğumdan birinin sezaryen olduğuna dikkat çekerek, eğitimlerle normal doğuma yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Artık yatarak değil, çömelerek veya ayakta doğum yapılmalı

CELAL Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, 'Geçmişten günümüze doğum pozisyonları ve kanıta dayalı uygulamalar' panelinde yaptığı konuşmada, "Dünya yatarak doğumdan vazgeçiyor. Sırtüstü yatarak yerine çömelerek veya ayakta doğumun birçok faydasını görüyoruz" dedi.

Doç. Dr. Yanıkkerem: Dünya yatarak doğumdan vazgeçiyor - Resim: 1

Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından ‘Geçmişten günümüze doğum pozisyonları ve kanıta dayalı uygulamalar' paneli yapıldı. Panelde araştırma görevlileri tarafından bugüne kadar uygulanmış doğum pozisyonları ve güncel örnekler anlatıldı. Panelde konuşan CBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, Türkiye'de her iki doğumdan birinin sezaryen olduğuna dikkat çekerek, eğitimlerle normal doğuma yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, "Hastanede standart olarak uyguladığımız sırtüstü yatar şeklindeki pozisyonları Amerika ve Avrupa terk etti. Bu konuda yapılan tüm bilimsel çalışmalar 'kadınları özgür bırakın, istedikleri pozisyonda doğum yapsınlar' diyor. Dik pozisyonlarda yapılan doğumların sürelerinin kısaldığını görüyoruz. Kadınlar daha rahat ve konforlu. Dünyanın yaklaşımı çömelme, ayakta, sırt destekli yere oturur pozisyonu yönünde. Toplumumuzun ve sağlık çalışanlarının kendilerini geliştirmesi ve hastanelerde yeniliklerin gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Doç. Dr. Yanıkkerem: Dünya yatarak doğumdan vazgeçiyor - Resim: 2

"EŞLER DOĞUMA GİREBİLİR"
Eşlerin doğuma girmesinin kadınları rahatlattığını dile getiren Yanıkkerem, "Türk toplumunun bu konuya bakış açısı çok farklı. Bununla ilgili yürüttüğümüz bir çalışma var. İki erkekten biri doğuma girmek istiyor, diğeri istemiyor. Erkekler doğum sırasında eşlerini desteklemek istiyorsa doğuma girebilir. Bunun herhangi bir sakıncası yok" diye konuştu.
Suda doğumla ilgili tartışmaların olduğuna dikkat çeken Yanıkkerem şunları söyledi:

"Hoca olarak suda doğuma sıcak bakıyordum. Ama son kanıtlar çok çelişkili sonuçlar verdi. Birçok önemli dernek suda doğumu önermiyor. Suda doğumda hijyenik şartların önemi çok büyüktür. Kadın suda doğum yapmak zorunda değil, ama belli bir dönemi suda geçirebilir. Suda doğum yerine hamilelik döneminde suda vakit geçirilebilir."

dha