Abone Ol

Dizilerde reyting dengeleri değişecek

Televizyon reytinglerinin ölçümünde yeni bir sisteme geçiliyor. Sina Koloğlu o detayları köşesine taşıdı.

Dizilerde reyting dengeleri değişecek

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşesine dizileri etkileyen ölçüm sistemini taşıdı.

İşte Koloğlu'nun o yazısı:

DİZİLERİ ETKİLEYEN ÖLÇÜM BAŞLADI

'Zaman Kaydırmalı İzleme' yani, bir yayının farklı bir zamanda o hane içindeki ana televizyonda izlenmesi. Diziyi seyredemedik, kaydettik ve sonra izledik durumu... İşte şimdi, bu yapılan işlem de ‘ölçüme’ dahil ediliyor. Konuştuğum TV yöneticileri, “Reytingleri etkiler” diyor. TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları) 2 Mart tarihinde uygulamaya geçti. Şimdi evdeki tek televizyondan yapılan işlem ölçülüyor. Bilgisayar, tablet ve telefon izlemeleri şu anda dahil değil. Bu yılın sonundaysa evde kaç televizyon varsa, her birinde yapılan benzer izleme, ölçüme dahil edilecek. Bazı ayrıntıları bilmekte fayda var...

Kaç günlük izlemeler

Örneğin bir diziyi, yayını takiben yedi gün içerisinde ölçüme dahil edilebilmesi için izlemeniz gerekir. Ek bir cihaz olmayacak, mevcut sistem (Audio Matching System) uygulanacak, ayrıca mevcut panelde bulunan haneler üzerinden geçekleştirilecek.

Özellik nerede var?

Hem eldeki cihazın hem de, ne tür yayınların bu ölçüme uygun olduğunu bilmek lazım. En önemli soru bu. Digiturk ve D-Smart gibi platformlar da bu tür ölçüme müsait. Örneğin Turkcell TV Plus, son 24 saatlik yayına herhangi bir kayıt işlemi yapmadan erişme olanağı sunuyor. Bir de cihaz tarafı var. Televizyonun ya da televizyona bağlı yayın alma cihazlarının, yayın kaydetme ve kaydettiğini tekrar televizyona aktarma özelliğini bulundurması lazım. Bir de tabii üyelik gerektiren yukarıda bahsettiğim platformların depoladığı kayıtlı içerik de, izlenerek zaman kaydırmalı izleme yapılabilir.

HALE SOYGAZİ MESELESİ NE OLDU?

Hani Murat Bey vardı. “Benim annem Hale Soygazi” diyerek aylarca Seda Sayan programındaydı. ‘Büyük ifşa’ diye sunuldu. Sonra? DNA testi ve mahkeme vardı. Merak ettim doğrusu ne oldu? Yoksa kaynadı mı? Doğru değilse onca söylenen laflar ve verilen görüntülerin de bir hesabı olmayacak mı?

YENİ KONU BULMADA UZMAN

‘Söz’ dizisine bakıyorum, yeni karakter sunumu ve konu bulmada uzman bir dizi. Askeri operasyon çekimlerinde sıkıntı vardı. Şehre indi ve ‘istihbarat operasyonları’na geçti. Nazlı’nın teröristler tarafından uyuşturucuya bağımlı hale getirilmesi bir senaryo zekâsı, ‘Bir karakter nasıl gündeme getirilir?’ sorusu-nun cevabı... Derman (Timur Acar) da dizinin önü açık karakterlerinden. ‘Söz’ bu özelliğiyle uzun bir yolculuğu hak ediyor.