Abone Ol

Dizi Sektörünü Karıştıran Tartışma: Erkek Başrol Kadından Fazla Para Alıyor

Dizi sektörünü karıştıran tartışma... Dizi ve sinema sektöründe oyuncular arasında gerçekten bir cinsiyet ayrımcılığı yaşanıyor mu?

Dizi Sektörünü Karıştıran Tartışma: Erkek Başrol Kadından Fazla Para Alıyor

Haber Global ekranlarında Jülide Ateş’in sunduğu 40 programının bu haftaki konuğu Nursel Köse, oyunculuk sektörüne dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kadın başrol oyuncularının erkek oyunculara göre daha az ücretle çalıştırılmasına değinen Köse’nin açıklaması, yeni bir tartışmaya sebep oldu. Nursel Köse’nin, “Erkek başrol oyuncusu daha fazla kazanıyor. O eve ekmek götürecek diye! Biz de eve ekmek götürüyoruz, şampuan götürmüyoruz!” sözleri gündem oldu.

MERVE ERDOĞAN: STAR OYUNCULARA KARŞI OYNAMAK ELBETTE FARK EDER

Odatv'den İlknur Yılmaz'ın haberine göre Merve Erdoğan, “Projesine göre değişiyor bu durum. Kıvanç Tatlıtuğ gibi Kenan İmirzalıoğlu gibi star olmuş, kendini kanıtlamış oyunculara karşı oynamak elbette fark edecektir. Burada kadına karşı özel bir durum söz konusu değil. Hatta son yıllarda kadınların daha ön plana çıktığı, kadınlara yönelik projeler karşımıza çıkıyor. ‘Masumlar apartmanı’, ‘kırmızı oda’, ‘camdaki kız’ bu yapımlara birer örnek. Karşınızda kiminle oynadığınızla ilgili” dedi.

ESRA DERMANCIOĞLU: BAŞKA AÇILARDAN BAKILMASI GEREKİYOR

Oyuncu Esra Dermancıoğlu, Odatv’nin kendisine yönelttiği "burada bir cinsiyet ayrımı mı söz konusu" sorusuna, “Konuya cinsiyet eşitsizliği değil de başka açılardan bakılması gerekiyor” deyip, konu hakkında daha fazla konuşmayacağını söyledi.

TANSU TAŞANLAR: BURADA CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ARAMAK SAÇMA

Köse’nin bu açıklamasına ilişkin durumu Odatv’ye değerlendiren oyuncu Tansu Taşanlar ise, “Bazı dizilerde kadın başroller daha fazla kazanır, bazı dizilerde erkek başroller kazanır. Bu, konuya, hikayeye göre değişir. Burada bir cinsiyet eşitsizliği aramak saçma olur” dedi.

OYUNCUNUN DİZİDEKİ KONUMLANDIRMASI ÖNEMLİ 

Odatv’nin sorularını yanıtlayan yapımcı Murat Yontan, “Diziler, erkek oyuncular üzerine kuruluyorsa planlanması ve başrol yerleştirmesi bunun üzerine yapılıyorsa erkek oyuncuların yüksek kaşe almaları olağan bir durum. Fakat bir kadın başrol üzerine yapılan hazırlanan projenin (dizinin, filmin) kadın oyuncunun erkek oyuncuya nazaran daha yüksek kaşe alması normal bir durumdur. Örnekleri çok sayıdadır” ifadelerini kullandı.

BAŞROL İLE YARDIMCI BAŞROL KARIŞTIRILIYOR

Oyuncu ve yapımcı Süleyman Sata ise Odatv’ye yaptığı değerlendirmede, “Premium castlarda aynı projede yer almalarına rağmen projenin kimin üzerine kurulu olduğuna bağlı olarak alınan ücretler değişkenlik gösterebilir. Proje kadın kaynaklara yönelikse en yüksek ücreti kadın oyuncu alacaktır, dolayısıyla bu görüşe katılmıyorum. Bu ayrımın sebebi başrol ile yardımcı başrollerin izleyici karşısında karıştırılmasından sebeple olabiliyor” dedi.