Abone Ol

Diyanete Göre Saç Ektirmek Serbest, Göğüs Estetiği Caiz Değil

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu imzasını taşıyan “Tıp ve Sağlıkla İlgili Fetvalar” isimli kitapta estetik operasyon yaptıranlar ve estetik cerrahlara ilişkin “uyarı”larda bulunuldu.

Diyanete Göre Saç Ektirmek Serbest, Göğüs Estetiği Caiz Değil
  • Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu imzasını taşıyan “Tıp ve Sağlıkla İlgili Fetvalar” isimli kitapta estetik operasyon yaptıranlar ve estetik cerrahlara ilişkin “uyarı”larda bulunuldu.

  • Kitapta, “Tedavi amacı taşımayan estetik operasyon yaptırmak caiz midir?” başlığı altında yapılan açıklamada, “Kuran’a göre insanın, yeryüzünde en güzel biçimde, ölçülü ve dengeli bir şekilde yaratıldığı ve güzelliklerle donatıldığı” öne sürülerek, “İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasına da izin vermiştir.

  • Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

    KAŞ KALDIRMAK, DÖVME YAPMAK, PERUK TAKMAK FITRATI BOZAR

  • Daha önce dövme yaptırmanın dinen doğru olmadığını açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, kaş aldıran ve insan saçından peruk takıp, saç eklettirenlere de kötü haber geldi.

  • Söz konusu kitapta “Hazreti Muhammed tarafından, “vücuda dövme yaptırmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek ve kaş aldırmanın yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak olarak değerlendirildiği” belirtilerek, “bunları yapanların ve yaptıranların kınandığı” bildirildi.

    ‘SAÇ EKİMİ CAİZ’

  • Diyanet İşleri Başkanlığı, sadece kanser hastalarının peruk takmasını caiz görülürken, saç ekimi ise kendi saçından alınıp saç kaybına uğrayan bölgeye nakledilmesi yasak kapsamı dışında tutuluyor.

  • GÖĞÜS ESTETİĞİ

  • Tıp ve Sağlıkla İlgili Fetvalar Kitabı’nda, “Göğüs estetiği caiz midir?” sorusuna da yanıt veriliyor. Doğuştan veya sonradan göğüslerinde anormallik bulunan bir kadının sağlığına zarar vermeyecekse tıbben uygun görülen tedavi yöntemleriyle göğüslerini düzelttirmesi “caiz” bulunurken, tedavi amacı taşımayan, daha güzel görünmek veya dikkat çekmek için göğse müdahale edilmesi “caiz” kabul edilmiyor.

  • Kadınların en fazla uyguladığı estetik müdahalelerin başında gelen botoks uygulamaları ve yağ aldırma işlemleri için ise beden ve ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça estetik kaygıyla yapılmasının dine uygun olmadığı bildiriliyor.

    ‘KARŞI CİNSE BENZETME, HİLE VE ALDATMACA’

  • Din İşleri Yüksek Kurulunun, estetik ameliyatlara ilişkin aldığı kararlar doğrultusunda, estetik yaptıranlara ve estetik cerrahlara da önemli uyarılar madde madde şu şekilde sıralanıyor:

    “Estetik ameliyatın, düzgün ve salim olan fıtratı bozmak kastıyla yapılmamış olması, ameliyatın yapılmasında, bir yarar sağlama veya mevcut bir zararı giderme ihtimalinin yüksek olması, Tedavi amaçlı yapılmış olması, Ameliyatın bir hile veya aldatma amacıyla ya da karşı cinse benzeme kastıyla yapılmamış olması şartlarıyla caizdir.” (ANKA)