Abone Ol

Disney'in Atatürk dizisi kararı ve RTÜK'ün incelemesi dünya medyasında

Disney'in Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) çağrılarının ardından "Atatürk" dizisini Disney+ platformunda yayınlamama kararı dünya basınında da yer buldu.

Disney'in Atatürk dizisi kararı ve RTÜK'ün incelemesi dünya medyasında

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, RTÜK'ün olayla ilgili Disney+'a yönelik inceleme başlattığına dikkati çekti. 

The Washington Post'a yaptığı açıklamada Disney, bir kez daha, "Atatürk"ün dizi olarak değil, film formatında Fox kanalında ve sinemalar gösterileceğini doğruladı. 

Disney, gazeteye yaptığı açıklamada plan değişikliği ve onun etrafındaki siyasi tartışmalarla ilgili yorum yapmazken, kararı "revize edilmiş içerik dağıtma stratejisinin bir parçası" olarak niteledi. 

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de yerel medyaya göre dizinin iptalinin arkasında Amerikan Ermen lobilerinin olduğunu aktardı. 

AP ayrıca, Atatürk'ün Türkiye'de çok saygı gören bir figür olduğuna ve Anayasa'ya göre kendisine hakaret etmenin bir suç kabul edildiğine dikkat çekti. 

AP, ANCA'nın pazartesi dizinin iptalinin ardından destekçilerine teşekkür ettiğini vurguladı. 

Katar merkezli Al Jazeera da RTÜK'ün Diney'in kararına tepki gösterdiğini belirtti. Al Jazeera, Türk ve Amerikan basınının yanı sıra bağımsız Ermeni yayını 301'in de kararda Ermeni lobilerinin etkili olduğunu söylediğine dikkat çekti. 

Al Jazeera, Ermenilerin eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nun en kalabalık azınlıklarından biri olduğunu, 1915 olaylarından sonra ise birçoğunun farklı ülkelere kaçtığını ifade etti. 

Al Jazeera, Disney+'ın dün akşam yaptığı açıklamada filmlerin Disney+'ta yayınlanıp yayınlanmayacağına dair bir detay bulunmadığını vurguladı. 

Reuters da abonelerine geçtiği haberde, "İktidar partisi AKP'nin Disney'e tepki gösterdiğini" ifade etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Neticede bir baskıya boyun eğiyorlar. Bu baskı da Ermeni lobisinin hastalıklı baskısı. Yaptıkları yok hükmünde ama saygısızlığa göz yumulmaz. Tepkimiz daha da sertleştireceğimizin kimsenin şüphesi olmasın. Atatürk ile ilgili bu faaliyetleri sürerse herhangi bir şekilde Türkiye'nin kurumları ile iş yapması söz konusu olmaz. Uzun zamandır ortada olan bir kriz var. Normalleşme ile ilgili adım attık fakat bütün bunları Ermenistan Anayasa Mahkemesi durdurdu" dedi.