Abone Ol

Çavuşoğlu ve Blinken Arasında Sürpriz Görüşme

Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dış İşleri Bakanı Antony Blinken telefon ile görüştü.

Çavuşoğlu ve Blinken Arasında Sürpriz Görüşme

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Antony Blinken arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Konu ile ilgili gerek Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığından gerekse ABD Dış İşlerinden açıklama paylaşıldı.

Görüşmede Bakan Çavuşoğlu, göreve başlayan Blinken’ı tebrik ederek, samimi diyalog ve saygıya dayanan ikili ilişkiler geliştirilmesi konusuna vurgu yaptı. PKK/PYD, FETÖ gibi terör ile mücadele konularının yanısıra, Doğu Akdeniz meselesi, S-400 hava savunma sistemi ile bölgesel meseleler hakkında görüşüldü. Çavuşoğlu’nun özellikle son zamanlarda ABD tarafından yapılan kimi açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği de açıklamada belirtildi.

Telefon görüşmesi ile ilgili ABD Dış işleri bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, Blinken’ın uzun zamandan beri süregelen Türk – Amerikan ilişkilerine vurgu yaptığı; terörle mücadele konusundaki ortak çıkarların ele alındığı; insan hakları, kapsayıcı yönetim ve demokratik kurumların önemine değinildiği belirtildi. Özellikle Suriye konusunda her iki tarafın işbirliğini güçlendirme hedefi vurgulandı.

Blinken, Kuzey Irak’ta öldürülen Türk rehinelerin ölümü ile ilgili duyduğu üzüntüyü ve PKK terör örgütünün bundan sorumlu olduğu konusunda mutabık olduklarını açıkladı.

S-400’lerin muhafazası konusundaki rahatsızlığından da bahseden Blinken, NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden müzakerelere verdiği desteği yineledi.