Abone Ol

Devlet Pokemon Go oyunundan rahatsız ama...

Türkiye geçmişte ‘Pikaçu’ sorunu yaşamıştı. Kendisini Pikaçu adlı pokemon karakterine fazla kaptıran bazı çocuklar, uçmaya çalışıp irili ufaklı kazalar yaşamıştı. Bu da devletin pokemon stratejisi arayışlarına neden olmuştu.

Devlet Pokemon Go oyunundan rahatsız ama...

Ülkemiz, benzer bir durum daha yaşıyor. Bu kez de kahraman ‘Pokemon’ların 21’inci yüzyıl versiyonu olan Pokemon Go...

Bilmeyenlere bu oyunu özetleyelim: Akıllı telefonlarla online olarak, ‘arttırılmış gerçeklik’ (augmented reality) teknolojisiyle oynanabilen bu mobil oyunda amaç gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan sanal pokemon karakterlerini yakalamak.

Hürriyet Parlamento Muhabiri Turan Yılmaz’ın derlediği bilgiler, Pokemon Go ile ortaya çıkan sorunun TBMM’nin gündemine gelecek kadar büyüdüğünü gösteriyor.

Atilla Şahin Çalışkan adlı bir vatandaş, Meclis Dilekçe Komisyonu’na Pokemon Go ile ilgili bir şikâyet dilekçesi vermiş.

BAKANLIK: ZARARLI AMA...
Dilekçede ciddi bir tehlikeye dikkat çekildi. Çocukları komşu ev ve civar sokaklarda bütün sanal pokemon’ları toplayınca oyun daha uzaklara gitmelerini öneriyor. Bunun da çocukların can güvenliğini tehlikeye atabileceği ve kötü niyetli kişilerce istismar edebileceği vurgulandı. Başvuruyu gündemine alan Komisyonun şikâyeti ilettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan ‘zararlı ama yapacak çok şey yok’ mealinde bir yanıt gelmiş. İşte o yanıtın detayları:

Vatandaşların şikâyetleri üzerine engellenmek istenen zararlı oyun firmalarının Türkiye’de resmi, hukuki ve ticari muhatapları yok.

Şikâyet edilen oyun hakkında çok sayıda görüş bulunmakla beraber, özellikle söz konusu oyuna has detaylı bir çalışma veya resmi bilirkişi raporuna ulaşılamamıştır. Mevcut görüşlerin önemli bir kısmının, bağımlılık yapma riski ile kişisel bilgilerin güvenlik açığı üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir.
teknolojinin hızlı gelişimi

Çocukların medya ve internet ortamındaki oyun ve programlardan örselenmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve değerlendirmelerin yapılması amacıyla Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bir çalışma gurubu oluşturulmuştur. Söz konusu Çalışma Gurubu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ‘Pokemon Go’ oyununa ilişkin interaktif oynanan tüm oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da çocuğun çeşitli riskler ile karşı karşıya kalabileceği değerlendirilmiştir. Ancak oyunların yasaklanması ile muhtemel risklerin bertaraf edilmesinin mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.

Teknolojinin hızlı gelişmesi ve piyasaya sürümün farklı yollarla artması ile birlikte bu ve benzeri oyunlara çocuklar tarafından erişim kolaylaşmaktadır.
Bakanlıktan bu yanıt gelince de TBMM Dilekçe Komisyonu başka bir işlem yapılamayacağına hükmetti. Anlayacağınız, riskleri ve zararları açıkça görülse de Pokemon Go’ya karşı tek görev ve sorumluluk ailelere düşüyor...

Hürriyet