Abone Ol

Devlet cinayet hükümlüsüne koruma vermiş

Gözaltının arıdndan firar eden Begdaş hakkında ikinci kez yakalama kararı çıkarıldı

Devlet cinayet hükümlüsüne koruma vermiş

Diyarbakır Anneleri ile birlikte 4 yıldır eylem yapan Celil Begdaş’ın cinayetten arandığı ortaya çıktı. Devletin koruma bile verdiği Begdaş, gittiği adliyede yakalandı ancak sonrasında firar etti.

Diyarbakır’da HDP il binası önünde oturma eylemi yapanlardan Celil Begdaş'ın "kasten adam öldürmek" suçundan kesinleşmiş 45 yıl hapis cezası olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan Begdaş’ın adliyeden firar etmesi üzerine soruşturma başlatıldı.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, Begdaş 4 Mayıs 2023 günü adliyeye gitti. “HDP çocukları dağa kaçırıyor” diye suç duyurusunda bulunacaktı. Ancak adliyeye girişte polislerin rutin kimlik kontrolüne takıldı. Yanında can güvenliği olmadığı için kendisine tahsis edilen koruma polisi de vardı. GBT kontrolünde Begdaş hakkında kasten adam öldürmek suçundan İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 45 yıl hapis cezası aldığı ortaya çıktı. Üstelik ceza Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Hüküm giyen Begdaş’ın en az 775 gün cezaevinde yatması gerekiyordu.

"Soylu’yu aradı" iddiası
Bunun üzerine kasten yaralama, tehdit, hakaret, yağma gibi 17 ayrı suç kaydı olan Begdaş, işlemleri yapılmak üzere infaz savcılığına sevk edildi. Savcı, tutuklama müzekkeresi düzenleyip derhal cezaevine teslim edilmesini istedi. Bu sırada tuvalete gideceğini söyleyen Begdaş, iddiaya göre Süleyman Soylu’yu arayıp "FETÖ’cülerin kendisine tuzak kurduğunu" belirterek yardım istedi. İki polis “Onu cezaevine götüreceğiz” diyerek adliye binasından çıkardı. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Çünkü Begdaş firar etti. İki polis ifadelerinde yolda araçlarının bozulduğunu, arıza için araçtan indikleri sırada Begdaş’ın da arka kapıyı açarak araçtan atladığını, hava karanlık olduğu için “dur” ihtarında bulunmalarına rağmen Begdaş'ın ara sokaklara kaçarak izini kaybettirdiğini anlattı.

Hakkında ikinci kez yakalama kararı çıkarıldı
Haklarında soruşturma açılan iki polise takipsizlik kararı verildi. Celil Begdaş hakkında ise firar suçundan asliye ceza mahkemesinde dava açıldı, hakkında ikinci kez yakalama kararı çıkarıldı.