Abone Ol

Citi Bank'tan Altın Fiyatları için Kritik Tahmin: Nisan'a Kadar Bu Seviyede Dayanırsa Fırlayabilir

Altına yatırım yapanlar "10 Mart Perşembe ons altın, gram altın ne kadar? sorularına da yanıt ararken ABD'li banka devi Citi'den altın fiyatları için kritik tahmin geldi.

Citi Bank'tan Altın Fiyatları için Kritik Tahmin: Nisan'a Kadar Dayanırsa

Rusya-Ukrayna gerilimi yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Altın Ukrayna-Rusya savaşında diplomatik görüşmelerin hızlanmasıyla düşüşünü sürdürdü.Genel olarak emtialar önceki zirve seviyelerinin altına gelirken Fed’in faiz artırımı hazırlığı öncesi küresel ekonominin enflasyonist bir şok yaşayacağına dair endişeler sürüyor.

ONS ALTIN VE GRAM ALTIN KAÇ LİRA?

Altının ons fiyatı ise önceki gün, 2.070 dolarla Ağustos 2020'den beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından dün, Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin etkili olabileceği umutları ile yüzde 2,9 değer kaybederek 1.991,2 dolara geriledi. Ons altın bugün de yüzde 0,6 azalışla 1.980 dolardan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,1 değer kaybıyla 939 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.540 lira, Cumhuriyet altını da 6.291 liradan satılıyor.

GÖZLER LAVROV VE KULEBA ZİRVESİNDE

Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde Türkiye kritik bir görüşmeye ev sahipliği yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya'da bir araya gelecek.

Petrol fiyatları, piyasa yatırımcılarının Rus petrol arzında kesinti yaşanacağına ilişkin endişelerinin hafiflemesi ve Uluslararası Enerji Ajansının üye ülkelerin acil durum rezervlerinden piyasaya daha fazla petrol sunmaya hazır olduklarına ilişkin haberler ile dün gerilemeye başladı.

Fiyatlar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna üretimi artırma çağrısında bulunacağına ilişkin haberler sonrası düşüşe geçti.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,98 artışla 112,23 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 108,98 dolardan alıcı buldu.

CİTİBANK: RALLİ TERSİNE DÖNEBİLİR

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu jeopolitik belirsizlik, altın fiyatındaki kısa vadeli yükselişi destekliyor. Bununla birlikte, Citibank’taki ekonomistlerin görüşüne göre, değerli metal piyasasındaki rallinin tersine dönmesi bekleniyor.

Dünyaca ünlü bankanın analistlerine göre orta vadede, daha yüksek reel getiriler ve daha güçlü hisse senetleri, külçe fiyatlarına yeniden ağırlık verebilirken, risk primlerinin aşınması gerekiyor. Ancak Citibank analistlerine göre Asya’daki güçlü fiziksel talep ve durgunluktan korunma önlemleri, 2022’de fiyat düşüşünün boyutunu azaltabilir. Bunlara ek olarak analistlere göre değerli metalin piyasaları nisan ayına kadar güçlü kalırsa, yeni bir yükseliş fiyat döngüsüne işaret edebilir. Bu durumda analistler altın/faiz tezlerini yeniden gözden geçirmeleri gerekeceğini ifade ediyorlar.

ANALİSTLER NE DİYOR?

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların odağında olacağını belirterek, veri gündeminde ise yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) öne çıktığını bildirdi.

Teknik açıdan altının ons fiyatında 1.960 doların destek konumuna gelebileceğini aktaran analistler, 2.020 doların direnç seviyesi olduğunu kaydetti.