Abone Ol

Derinleşen Yoksulluk Dünya Medyasında: Askıda Ekmek talebi 2 Katına Çıktı

Reuters Haber Ajansı, Türkiye'deki hayat pahalılığına dair yayınladığı haberinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da yer vererek askıda fatura uygulamasına ocakta başvuruların iki katına çıktığını söyledi.

Derinleşen Yoksulluk Dünya Medyasında: Askıda Ekmek talebi 2 Katına Çıktı

Reuters Haber Ajansı, Türkiye'de artan hayat pahalılığını ve son dönemdeki enerji ve elektrikteki zamlarını yazdı. Haberde çok sayıda kişinin yaşam pahalılığıyla mücadelede zorlandığı, sosyal yardımlara talebin arttığı ifade edildi. Reuters'a demeç veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da askıda fatura uygulamasına ocak ayında başvuruların iki katına çıktığını söyledi.

İMAMOĞLU: ZENGİNLEŞMİŞ BİR İSTANBUL GÖRMEK İSTERDİM
İmamoğlu, pandemi önlemlerinin kaldırılmasına rağmen 2022'nin ilk üç haftasında 30 binden fazla başvuru aldıklarını açıklayarak, "Bu durum ne yazık ki yoksulluğun iki katına çıktığını, yardım isteyen insanların sayısının iki katına yükseldiğini gösteriyor. Askıda fatura girişimine daha az ihtiyaç duyulan, zenginleşmiş bir İstanbul görmekten memnun olurdum" dedi.

Reuters haberinde, yaşam maliyetiyle boğuşan bir ailenin öyküsüne de yer verildi. Üç çocuğu bulunan ve oturdukları evin konut kredisini ödemekte zorlandığını belirten 32 yaşındaki inşaat işçisi Esat Çelik, askıda fatura uygulamasına başvurmak zorunda kaldığını anlattı.

'BÖYLE DEVAM ETMEK ÇOK ZOR'
"Sadece çocukların ihtiyaçlarını alıyoruz. Ay sonunu arkadaşlarımızın ve ailemizin yardımıyla getiriyoruz. Aynı zamanda kredi kartlarına da çok yükleniyoruz" diyen Çelik, bebek bezlerinin fiyatının çok arttığını, yeni doğan oğlu için aldığı ebek mamasının fiyatının da geçtiğimiz sene kızı için aldığı döneme kıyasla iki katına çıkığını söyledi. Çelik, iş bulmakta da zorlandığını söyleyerek, "Şu an işsizim. Çalışmıyorum. Bazen haftada iki gün çalışıyorum. Böyle devam etmek çok zor" diye konuştu.

'ÖNCE BEBEĞİN DOYMASI LAZIM'
Çelik'in eşi Çiğdem de, "Kendi gıdamızdan kesiyoruz ve bebeğe mama alıyoruz. Önce onun doyması lazım. Isıtmayı kısıyoruz, daha az yiyoruz. Başka türlü geçinemeyiz" dedi.

'DÖVİZ KURLARINDAKİ HAREKETLİLİK ERDOĞAN'IN ANKETLERDEKİ ORANINI ETKİLİYOR'
Reuters'ın haberinde, Türkiye'de 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sıradışı düşük faiz politikasının tetiklediği kur çöküşü sonrasında enflasyonun yaklaşık yüzde 50'ye sıçradığı', bunun sonucunda hayatın pahalılaştığı belirtildi. Haberde TL'deki değer kaybının ve artan fiyatların Erdoğan'ın anketlerdeki destek oranlarını da etkilediği, aynı zamanda enerjinin giderek pahalı hale geldiği aktarıldı.