Abone Ol

Derin Mermerci: İkizlerimi emziriyorum!

Üç ay önce ikizleri Lal ve Mina'yı kucağına alan Derin Mermerci, anne olduktan sonra hayatında nelerin değiştiğini Vatan gazetesin'den Ayşe Kucuroğlu'na anlattı.

Derin Mermerci: İkizlerimi emziriyorum!

DERİN MERMERCİ... GALERİ

Derin Mermerci: Tımar edilemez bir at gibiyim

Anne olmanın özel bir durum olduğundan bahseden Mermerci bebeklerini anne sütüyle emzirmenin önemine değinerek "Arkadaşlarıma bebeklerini emzirmeleri için yalvarıyorum" diyor.

Anne olmayan Derin ile anne olmuş Derin arasında ki fark ne oldu?

Anne olmak dünyanın en güzel şeyi. Fakat bende annelik iç güdüsü hep vardı. Hayvanlara, yeğenlerime, arkadaşlarımın çocuklarına karşı hep çok ilgiliydim. Ama bu durum kendi çocuklarımla çok daha farklı bir boyuta geçti. Yani ne kadar derin uyursan uyu, ağlama sesi duyduğun an hiç düşünmeden kalkıp zombi gibi odaya gidebiliyorsun. Annelik buralarda saklı bence. Ne yediğin, içtiğin veya uykunun bölünmesi hiç umurumda olmuyor. Hepimizin sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişileriz ama artık onlara süt verdiğim için gaz yapmayan şeyleri otomatik seçmeye başladım. Mesela ceviz bende çok gaz yapıyor, sütüme geçmesin diye kesinlikle yemiyorum. Çocukların için yaşıyorsun annelik böyle bir duygu. Çocuk insanın en saf, en yeni hali. Hiçbir şey dört dörtlük mükemmel olmayacak ama onlara her şeyin en iyisini, doğrusunu vermek istiyorsun.

İlk aylarda süt yapması için neler yaptın?

Bol bol badem yedim. İkizlere sütümün yetmeyeceğinin farkındaydım. İkiz annesi olup kendi sütüyle bebeklerini doyurabilen anneleri takdir ediyorum. Bu çok özel bir durum. Keşke benimde olsaydı.

Emzirmeye destek veren biriyim. Ek mamalara başlanıyor ama arkadaşlarımdan bazıları "Derin oluk oluk süt geliyor. Sıkıldım artık emzirmeyeceğim" dediğinde, emzirmeleri için yalvarıyorum. Çünkü annem bizi çok emzirmiş. Mesela ben nerdeyse bir yaşıma kadar süt emmişim. Emzirmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütü bambaşka bir şey. Hele doğumdan sonra o ilk üç gün anneden gelen kolostrum, yani ağız sütü denen şey, bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerdiğinden bebek için çok faydalı. Emzirmek çocukla iletişime geçmek ve sevgi alışverişimiz için önemli. Onların bana bakışı, benim onlara bakışım çok başka bir durum.

ANNE YAVRUSUNU HER YERDE EMZİREBİLMELİ


 Anne sütünün önemini nasıl vurgularsın?

Sütü olan her annenin  çocuğuna süt vermesi çok önemli. Bir anne çocuğunu her nerede emzirmek istiyorsa emzirebilmeli. Bu bir annenin en doğal hakkı. Anadolu kadını bu konuyla ilgili verebileceğim en iyi örneklerden biri.

Gece uyku düzeni konusunda zorlandın mı?

Zorlanmadım. Çünkü bilinçli girdim bu olaya. Zaten uyku peşinde olan biri değilim. İkizlerin uykuları başlarda düzenliydi ama artık hareketlenmeye başladılar. Sadece gezmek istiyorlar.

Ağladıklarında rahatlatmak ve sakinleştirmek için şarkılar söylüyorum. Sesimi tanıyorlar ve hemen reaksiyon verip ağlamayı kesip, gülüyorlar. Aramızda muazzam bir bağ var. Allah herkesin evladını bağışlasın.

ÇOCUKLARLA İLGİLİ KÖTÜ HABERLERİ ASLA İZLEMEM

Çocuklardan sonra duygusallık durumu nedir?

Zaten hep çok ağlarım. Çocuklarla ilgili haberlerde mahvoluyorum. Maalesef okuduğumuz, izlediğimiz  bazı haberler çok acı oluyor. Bazı insanların annelik duygusundan yoksun olmasını anlayamıyorum. O çocuğu doğurduktan sonra başına taç etmesi lazımken, bırakıp gidenleri anlamıyorum. Duyduğumuz şehit haberlerine dayanamıyorum. Allah hiç kimseyi evladıyla sınamasın. Artık çok fazla haber okumuyorum. Sadece birkaç köşe yazarı okuyorum o kadar.

Çocuklarla hayat daha renkli olmalı...

Elimden geldiğince onlarla vakit geçirmek istiyorum. Bakışları ve ifadeleriyle ikizlerim çok özel çocuklar. İkisininde birbirinden farklı karakter özellikleri var. Mesela daha bir haftalıkken biberonlarını kendileri seçtiler. Bir haftalık bir çocuğun biberon seçmesi bence mücizevi bir şey. Bundan üç ay öncesine kadar rahminde büyüyen canlının şimdi farklı farklı karakterlere sahip olduğunu görmek çok özel bir durum.

Ayşe Kucuroğlu / VATAN