Abone Ol

Haluk Eyidoğan'dan flaş deprem uyarısı: Erkenek ve Pazarcık

Medyafaresi.com özel haber- İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Haluk Eyidoğan, dün akşam Malatya Pütürge’de saat 21.06 da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle birlikte bundan sonra tetiklenebilecek fay hattı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Haluk Eyidoğan'dan flaş deprem uyarısı: Erkenek ve Pazarcık

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com Özel haber

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, dün akşam Malatya Pütürge’de saat 21.06 da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi gündeme getirirken 24 Ocak 2020’de Sivirce Gölü ile Pütürge arasında kırılan ve 6.8 büyüklüğünde deprem yaratan Pütürge Fayının halen etkinliğini sürdürdüğüne dikkat çekti.

Pütürge’den daha güneyde kalan fay parçaları, Erkenek ve Pazarcık faylarının son 200 yıldır büyük deprem oluşturmadıklarına dikkat çeken Eyidoğan, “Halen hareket eden ve art sarsıntılar yaratan Pütürge Fayı’nın kırılmasıyla Erkenek Fayı üzerinde deprem gerilimi artmıştır” dedi.

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın açıklamaları şöyle:

Erkenek ve Pazarcık Faylarına dikkat!

5 Haziran 2020’de Malatya Pütürge’de saat 21:06 da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, 24 Ocak 2020 günü Sivrice-Doğanyol merkezli (Elazığ-Malatya) 6.8 büyüklüğünde depremin devam eden etkinliği ile ilgili. 24 Ocak 2020’de Sivirce gölü ile Pütürge arasında kırılan ve 6.8 büyüklüğünde deprem yaratan Pütürge Fayı halen etkinliğini sürdürüyor.

Uzun yıllar 6.0' dan büyük deprem oluşturmayan Pütürge-Sivirice Fayı, Karlıova’dan Hatay Kırıkhan’a kadar uzanan ve Türkiye’nin ikinci en büyük fayı olan Doğu Anadolu Fayı’nın (DAF) bir parçasıdır. Doğu Anadolu Fayı birçok fay parçalarına sahiptir. MTA’nın sınıflamasına göre bu parçalar Bingöl’den itibaren 1. Palu-Bingöl Fayı, 2. Pütürge-Sivrice Fayı, 3. Erkenek Fayı, 4. Pazarcık Fay’larıdır (Şekil).

24 Ocak 2020 Pütürge-Sivrice Fayının da harekete geçmesiyle Bingöl’den Pütürge’ye kadar Doğu Anadolu Fayı’nın bu bölgesinde biriken deprem enerjisinin önemli bir bölümünü açığa çıkmıştır.

Haluk Eyidoğan'dan flaş deprem uyarısı: Erkenek ve Pazarcık - Resim: 1

Ancak Pütürge’den daha güneyde kalan fay parçaları, yani Erkenek ve Pazarcık fayları son 200 yıldır büyük deprem oluşturmamışlardır. Halen hareket eden ve art sarsıntılar yaratan Pütürge Fayı’nın kırılmasıyla Erkenek Fayı üzerinde deprem gerilimi artmıştır.

Erkenek ve Pazarcık Fayları üzerinde bulunan yerleşmelerin deprem kayıplarını azaltmak öncelikli görevlerden biridir. 24 Ocak 2020’deki 6.8 büyüklüğündeki Sivrice-Pütürge depreminin çevre il, ilçe ve köylerde ne tür acı kayıplar ve sonuçlara neden olduğu herkesin malumudur.