Abone Ol

Denizli Honaz'da cenaze selası krizi!

Ölüm ve vefat haberini duyurmak için camilerden müezzinler tarafından okunan "cenaze selası" Honaz'da ilçe müftülüğü ile vatandaşlar arasında krize yol açtı.

Denizli Honaz'da cenaze selası krizi!

Denizli'nin Honaz ilçesinde yıllardır uygulanan gelenek gereği ölüm olayından sonra "iki kez" okunan cenaze selası, ilçeye 2 yıl önce atanan Müftü Recep Çalışkan tarafından "bir" defaya düşürülünce ortalık karıştı.

Ölüm haberini duyurmak ve hısım, akrabaya, eşe dosta bildirmek için camilerden müezzinler
tarafından okunan "cenaze selası" Honaz'da ilçe müftülüğü ile vatandaşlar arasında önemli bir krize yol açtı. Honaz ilçesinde yıllardır uygulanan gelenek gereği ölüm olayından sonra "iki kez" okunan cenaze selası, ilçeye 2 yıl önce atanan Müftü Recep Çalışkan tarafından "bir" defaya düşürülünce ortalık karıştı. İlçe halkı camiden ikinci selasını okutamayınca, çareyi belediyeye başvurmakta buldu. Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu da "Honaz'daki sela geleneği" konusunda ilçe müftüsü Çalışkan'ı ikna edemeyince, vatandaşların ölen yakınları için okuttukları ikinci duayı belediyenin din görevlisine, belediye hoperlöründen okutmaya başladı. Honaz ilçesindeki sela tartışması, "İslamiyete göre bir cenaze selası kaç kez okunur?" tartışmalarını da beraberinde getireceğe benziyor.

MÜFTÜNÜN CAMİDEN VERDİRTMEDİĞİ SELA
BELEDİYE HOPERLÖRÜNDEN OKUNUYOR

Honaz'da ilçe Müftüsü Recep Çalışkan vefat eden vatandaşlar için camiden okutulan selanın
ikinci kez okutulmasına izin vermeyince, vatandaşın istediği ikinci selalar Honaz Belediyesi'nden,
belediye hoperlöründen okunmaya başladı. Honaz'da son iki günde meydana gelen üst üste üç vefat olayı üzerine, 2 yıldır süren tartışma iyece alevlendi. İlçe Müftüsü "Sela bir kere okunur, bu bütün Türkiye'de böyledir" derken, Honaz ilçesi sakinleri ise, "Biz ikinci selamızın da camiden okunmasını istiyoruz" diye isyan etti.

DEVECİOĞLU; VATANDAŞ GELENEĞİN SÜRMESİNİ İSTİYOR

Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, ilçede yıllardır iki kez okunan selanın 1,5 yıldır bir
kez okunduğunu, İlçe Müftülüğü 'nün ikinci selanın okunmasına izin vermediğini, bu yüzden de
vatandaşın istediği ikinci selayı belediyenin hoperlöründen okuttuklarını söyledi. Belediye Başkanı Devecioğlu, "İlçemizde okunan sela yıllardır iki kez verilir. Birinci sela sabahın erken saatlerinde, ikinci sela ise cenaze namazı kılınmadan önce okunuyordu. Bu ilçede bir gelenektir ve vefat olaylarının duyurulması için önemlidir. Müftümüz Recep Çalışkan ilçede göreve başladıktan sonra, selamız bir kez okunmaya başladı. Selayı sabah 08.30 gibi bir kez okutuyor, aynı selanın camiden tekrar okunmasına izin vermiyor. Tarlaya bahçe giden vatandaşlarımız, ikinci sela okunmadığından dolayı ölüm ve vefat olaylarından haberlerinin olmadığından şikayet ediyorlar. Bu konuyla ilgili Sayın İlçe Müftümüz Çalışkan ile görüştük. Vatandaşlar bu konuda şikayetçi ve sürekli bize, belediyeye geliyorlar. Ancak Müftü bey, 'sela bir kez okunur' diyor ve ikinci selayı camilerden okutmuyor. Biz de bunun üzerine kendimiz bir çare düşündük. İkinci selayı belediyemizin din görevlisi arkadaşımız Niyazi Kaba okuyor. Ve bu selayı belediye hoperlöründen veriyoruz. Ancak vatandaşlarımız, ikinci selanın da camiden okunmasını istiyor" diye konuştu.

İLÇE MÜFTÜSÜ TEAMÜL "BİR" KEZDİR

Honaz İlçe Müftüsü Recep Çalışkan, teamüllere göre bir vefat için bir sela okunduğunu belirterek,
tartışmalara yanıt verdi. Müftü Çalışkan, "Sela, tüm ülke genelinde bir kez okunuyor. Bir kez
okunacağı konusunda Cuma hutbelerimizde, cemaatimizle kahve sohbetlerimizde konuşuyoruz.
Dinen iki –üç-beş kez okunmasında bir sakınca yoktur. Ama ülkede, bir kez okunması yönünde
teamüllerimiz vardır. Bu konuda bir bütünlük olmalıdır. Biz bu bütünlüğü sağlamaya çalıyoruz. Bu
konuda Diyanet İşleri ve İl Müftülüğümüzün talimatları vardır. Üç dört ay önce de İl Müftümüz bir
ilçe toplantısında, biz konuyu gündeme getirince 'sela camiden bir kez verilir' dedi. Ben İl Müftüsü'ne bağlıyım. Aslında sela bir haberleşmedir. Duyurudur. Bir kez yapılmasının ve kurallarına uygun yapılmasının sağlıklı olacağına inanıyorum" dedi.

İL MÜFTÜSÜ NE DEDİ?

Denizli Müftüsü Aladdin Gürpınar ise, Honaz İlçesi'ndeki sorunu Honazlı vatandaşlardan
dinleyeceklerini ve araştıracaklarını belirterek, "Bizim demeç vermemiz valilik iznine bağlıdır, bir şey konuşmayayım" diye sorumuzu yanıtlamadı.

HONAZLILAR TEPKİLİ

Öte yandan Honaz'da selaların yıllardır Merkez Camii'nden ve iki kez verildiğini ve okunduğunu dile getiren Honaz İlçesi sakinleri, bu geleneğin sürdürülmesini istediklerini söylediler. Honaz Haydar Mahallesi Muhtarı Osman Özkadir ile Honazlı vatandaşlar Tevfik Yelek ve Mevlüt Akkuş, ilçe müftülüğünün sela uygulamasının Honazlılar tarafından uygun görülmediğini ve bu konuda yasaklama olmaması gerektiğini belirttiler.


Muhtar Osman Özkadir, "Selanın iki- veya üç kez okunmasında ne sakınca var? Honaz, çiftçilikle
geçiniyor. Bahçesine erken gidenler, ikinci sela verilmezse cenazeden haberi olmuyor. Böylece
dostlarına son görevini yapamıyor. Biz selanın ikinci kez okunmasından yanayız. Müftü Bey
neden 'hayır' diyor anlayamıyoruz" diye konuştu.

SELA NEDİR NE İÇİN OKUNUR?

"Ölüm haberini hısım ve akrabaya, eşe dosta bildirmek için müezzinler tarafından yapılan duyuruya sela denir. İslamiyete göre, cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Kerahet vakitleri dışında, günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir. Bunun için, hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazı kılınıp defnedilmesi daha uygundur. Bununla beraber, cenaze namazına daha çok cemaatin katılması, ölen kişinin akraba, eş, dost ve komşuları gibi hukuku bulunan insanlara ölüm haberini duyurup son görevlerini yapmak üzere cenaze merasiminde bulunabilmelerinin sağlanması amacıyla vakit namazlarından sonra cenaze namazının kılınması teâmül haline gelmiştir. Belirtilen amacın gerçekleşmesi için, ölen kişinin ikamet ettiği mahalle camiinin minaresinden 'cenaze salası' okunması da bu teâmülün bir devamıdır. Ölüm haberinin çeşitli yollarla duyurulması sünnettir. Bu bakımdan, minareden cenaze salası okunması ve arkasından da ölen kişinin adının ve memleketinin söylenmesinde dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, ölen kişi için övücü sözler söylenmesinin uygun olmadığı istişare edilmiştir."