Abone Ol

Deniz - Begüm Berdan: Bize aykırı demeyin kırılıyoruz

Deniz Berdan ile kızı Begüm Berdan moda işinde ortaklar. Avrupa’ya açıldılar. Artık altı ay İstanbul’da, altı ay Londra’da yaşıyorlar. İstanbul Moda Haftası’ndaki defileleri büyük ilgi gördü

Deniz - Begüm Berdan: Bize aykırı demeyin kırılıyoruz

En İyi Yükselen Yetenek’ ödülünü aldınız. Nasıl bir his?

DENİZ BERDAN: Çok sevindik tabii. Londra’ya taşınma sürecinde bizim için güzel bir motivasyon oldu. Müşterilerimiz çoğunlukla Avrupa’dan olduğu için Haziran’dan bu yana Londra’dayız. Ama Türkiye’de de devam ediyor. Dünyada ‘Türk Malı’ etiketi bir prestij. Türkiye kökenli olmamız Avrupa’da bize avantaj sağlıyor.

■ ‘Mercedes-Benz Moda Haftası’nda Yaz 2018 defilenizi izledik. Yeni koleksiyon ilginç...

D. B.: Koleksiyonumuzun teması ‘Fake Is The New Black’ (Yeni Moda: Yalan). Popüler olabilmek için ne gerekiyorsa yapan, sırf konuşulmak için kendini öne atanları anlatıyoruz.

■ İdo Tatlıses defilenizde podyuma çıktı. Farklı bir tercih.

D. B.: 2000’lerde meşrulaşan abartılı yapmacıklığa, “Love Your Identity“ (Kişiliğini Sev) sloganıyla tepki gösterdik. Bu slogana en uygun kişi İdo’ydu. Öyle insanlar görüyoruz ki üstüne yapıştırdığı etiketin rahatlığıyla bol keseden atarak ilerliyor. Altını kazıdıkça ‘Çin malı’ olduğu ortaya çıkıyor. İdo ise dürüstlüğü, şakacılığı, kendiyle dalga geçebilmesi ve alçak gönüllülüğüyle bizi etkiledi. Tanıdıkça İdo’nun ne kadar kaliteli bir çocuk olduğunu anladık.

SEKSİLİK, ÖZGÜVEN VE DİK DURUŞLULUKTUR

■ Anneler ve kızları hem yakın dosttur hem de çekişirler. Sizin annenizle durumunuz nasıl?

BEGÜM BERDAN: Çok şey paylaşıyoruz, iyi bir diyaloğumuz var. Ana-kız ilişkisi dışında bir yakınlığımız da var. Aynı zamanda iş ortağıyız. Kendimize ‘DB Berdan Takımı’ dediğimiz oluyor.

■ Zor değil mi ana-kız ortaklığı?

B.B.: Birbirimizi destekleyen bir aile yapımız var. Haftada 7 gün 24 saat birlikteyiz. Her şeyi açık yüreklilikle konuşur ve çözümleriz. Bu nedenle zorlanmıyoruz.

■ En iyi anlaştığınız konular neler?

B.B.: Espri anlayışımız çok benziyor. Acayip gülüyoruz. Kendimizle dalga geçiyoruz. Bayağı eğleniyoruz anlayacağınız.

■ Biz annenizi farklılığı ve marjinal tarzıyla tanıdık. Farklılık sizin için ne ifade ediyor?

B.B.: Farklılık değişken, göreceli bir kavram. Yıllara göre bile değişiyor. Kıyafetlerle farklı olunduğuna inanmıyorum. İnsanların farklı bakış açıları olduğuna inanıyorum. Bana farklı gelen başkasına olağan gelebilir ya da tam tersi...

■ Siz kendinizi aykırı buluyor musunuz?

B.B.: Hayııırrr, hatta uyumlu biriyim. ‘Tuhaf’, ‘Aykırı’ gibi tanımlamalar bizi kırıyor.

■ Seksi kadını nasıl tarif edersiniz?

B.B.: Özgüveni tam, gerekirse başkalarına ağzının payını verebilen, olumsuz tepkileri umursamayan, dik duruşlu, sert bakışlı biri.

■ Giyim konusunda birkaç tüyo verseniz...

B.B.: Vücudunu en iyi kişinin kendisi tanır. Başkalarından bu kadar hassas bir konuda tavsiye almak yerine, kişi vücuduna uygun, özgüvenini yüksek tutacak kıyafetler seçmeli. Olumsuz tepkileri dikkate almamalı. En büyük tüyom da şu: Kendinden vazgeçme, kim ne derse desin kendini sev ve seni sevenlere sahip çık.

■ Annenizden öğrendiğiniz en önemli hayat bilgisi?

B.B.: Disiplinli çalışmayı, her şeyi detaylarıyla düşünmek gerektiğini öğrendim.

İLHAM KAYNAĞIMIZ ALT KÜLTÜR

■ Tasarımlarınızın dili, ırkı, cinsiyeti yok gibi...

D. B.: Kıyafet bir iletişim aracı. Doğamız gereği karşılaştığımız kişiyi önce dış görüntüsüyle algılıyoruz. Daha ağzını bile açmadan onu okuyoruz. Kıyafetini, duruşunu farklı bulduğumuzda ön yargılar, burun kıvırmalar devreye giriyor.

■ İlham kaynaklarınız...

D. B.: En büyük ilham kaynağımız alt kültürler. Her alt kültürün sokak ağzı, kendini ifade etme şekli, duruşu, yürüyüşü, müziği, dansı, renkleri farklı.

■ Defile sloganlarınız da dikkat çekici: “Ahlakı yanlış yerde arıyoruz”, “Bedeninden utanma onunla gurur duy” diyorsunuz...

D. B.: Yaz 2017 defilemizin çıkış noktası LGBTİ’nin İstanbul’daki yürüyüşünün yasaklanmasına tepkiydi. Yapılamayan onur yürüyüşümüzü şovumuza taşıdık. Çok güzel tepki aldık.

Posta