Abone Ol

Decentraland MANA 24 Saatte Yüzde 170 Arttı: MANA Nedir, Neden Yükseldi?

Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen Decentraland (Merkeziyetsiz) bir sanal gerçeklik platformu Mana Coin. Facebook’un Metaverse açıklamasıyla yükselişini hızlandırdı. MANA yaklaşık olarak 72 saatte fiyatını üçe katlamayı başardı.

Decentraland MANA 24 Saatte Yüzde 170 Arttı: MANA Nedir, Neden Yükseldi?

Decentraland kripto para birimi MANA bugünkü fiyatı 3,66 Dolar yani ₺34,80 TRY, Yüzde 170 yükseliş kaydeden MANA'ya kripto para meraklıları büyük ilgi gösteriyor.

Decentraland ağında iki token kullanılıyor: MANA ve LAND. Benzersiz (non-fungible) ERC-721 LAND token'larını satın almak için, ERC-20 standardında geliştirilen MANA token'larının yakılması gerekiyor. MANA token'lar, Decentraland piyasasında avatar, giyilebilir varlık, isim ve benzeri kozmetik sanal varlık ödemeleri için kullanılabiliyor.

Decentraland MANA 24 Saatte Yüzde 170 Arttı: MANA Nedir, Neden Yükseldi? - Resim: 1

DECENTRALAND (MANA) NEDİR?

Decentraland (MANA) kendini; kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturmasına, deneyimlemesine ve para kazanmasına olanak tanıyan, Ethereum blockchain tarafından desteklenen sanal gerçeklik platformu olarak tanımlıyor.

Bu sanal dünyada kullanıcılar, daha sonra gezebilecekleri, üzerine yeni binalar inşa edebilecekleri ve para kazanabilecekleri araziler satın alıyorlar.

Decentraland, 2017 yılında gerçekleştirilen 24 milyon dolarlık ilk token arzının (ICO) ardından kullanıma açıldı. Sanal dünya, 2019 yılında kapalı beta aşamasına geçti ve Şubat 2020'de tüm kullanıcılar için açıldı. O zamandan beri katılımcılar; etkileşimli oyunlar, çeşitliliği artan üç boyutlu görseller ve birçok yeni etkileşim içeren özellikler dahil olmak üzere LAND arazisi üzerinde farklı deneyimler ortaya çıkardı.

DECENTRALAND KURUCUSU KİM?

Decentraland; projede önemli roller üstlenen, daha sonra görevlerinden ayrılıp şimdilerde protokole danışman olarak destek veren Ariel Meilich ve Esteban Ordano tarafından ortaklaşa kuruldu.

Ariel Meilich daha önce 2017 ve 2020 yılları arasında Decentraland bünyesinde proje liderliği rolünü üstlendi. Kendisi, çevrim içi çeviri uygulaması ve CRM platformu dahil olmak üzere farklı birkaç girişime daha imza atmış seri bir girişimci. Ayrıca, önde gelen Silikon Vadisi girişim fonlarından olan Charles River Ventures bünyesinde analist olarak görev aldı.

Öte yandan Esteban Ordano, Decentraland'ın eski teknoloji lideriydi. Kripto para alanında uzun geçmişe sahip olan isim, çeşitli görevlerde yer aldı. BitPay'de yazılım mühendisliği yapan Ordano, Matic Network danışmanı olarak çalıştı. Smart Contract Solutions isimli kendi akıllı sözleşme firmasını da halen işletiyor.

Esteban ayrıca, yerleşik blockchain teknolojisi altyapı şirketi olan Zeppelin Solutions'ın kurucu ortağı olarak ismini duyurdu.

Ariel ve Estaban artık projeye liderlik etmiyor olsalar da, yakın zamanda kurulan Decentraland Foundation çabalarıyla Decentraland'ın gelişimi devam ediyor.

DECENTRALAND NEDEN FARKLI?

Decentraland; yeni bir sanatsal ortam, iş fırsatı veya eğlence kaynağı arayan içerik oluşturucular, işletmeler ve bireysel kullanıcılar için tasarlanmış.

"Metaverse" olarak adlandırılan Decentraland oyun dünyası, her biri ERC-721 benzersiz (non-fungible) token ile temsil edilen toplam 90 bin 601 ayrı LAND parseline bölünmüş durumda. Her LAND tam olarak 16m x 16m (256 metrekare) boyutunda ve özel koordinatlar sayesinde Metaverse üzerindeki yerleri tespit edilebiliyor.

LAND sahipleri kendilerine ait olan arsaları diledikleri gibi geliştirebiliyor olsalar da, Metaverse üzerinde her biri farklı boyut ve temaya sahip bölgeler bulunuyor. Bölge (district) olarak tanımlanan bu alanlar, MANA token'ların bireysel kullanıcılara satıldığı dönemde oluşturuldu ve bu bölgelerdeki LAND parsellerinin alım satımı yapılamıyor.

Ocak 2021 itibarıyla siberpunk (cyberpunk) temalı Aetheria, toplam 8.008 LAND'den oluşan en büyük bölge konumunda.

Decentraland, yönetişim kararları için merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) yapısını kullanan projelerden biri ve bu yapıyı kullanan isimlerin sayısı giderek artıyor. Sonuç olarak MANA token sahipleri; yönetim alanındaki güncellemeler, LAND açık artırmalarının özellikleri ve Metaverse kapsamında izin verilen içerik türleri hakkında öneri ve oylama hakkı kullanarak Decentraland dünyasının gelişimini kontrol ediyor.

Çıkış noktası benzersiz olsa da, birçok Decentraland kullanıcısı ellerindeki LAND'leri kiralayarak, bunlar üzerinden reklam vererek ve ücretli deneyimler sunarak para kazanıyor. Benzer şekilde pek çok kullanıcı, MANA token'ları için Decentraland piyasasında ürün oluşturup satarak gelir elde ediyor.

DOLAŞIMDA KAÇ DECENTRALAND (MANA) VAR?

Ocak 2021 itibarıyla 1,49 milyardan fazla MANA token dolaşıma girmişti. Bu sayı, mevcut toplam 2,19 milyar MANA arzının yaklaşık yüzde 68'ine eş değer.

Gerçek toplam arz ise 2,8 milyar MANA olarak belirlendi. Ancak LAND açık artırmaları sonucunda 600 milyondan fazla MANA yakıldığı için toplam arz azaldı.

Ayrıca, Decentraland pazaryeri üzerinde gerçekleşen her işlemde yüzde 2,5 oranında MANA yakıldığı gibi, dolaşımdaki MANA arzını daha da azaltmak üzere bir dizi yeni yakım mekanizmasının yolda olduğu söyleniyor.

MANA başlangıç aşamasında, birinci yıl için yüzde 8 oranında büyüme ve enflasyon oranı belirlerken, zamanla bu oran kademeli biçimde düşecek şekilde tasarlandı. Ancak enflasyon süreci an itibarıyla devre dışı. Resmi Decentraland sözlüğüne göre, "gerekli hale gelene kadar" enflasyon başlatma planı bulunmuyor.

Toplam MANA arzının yüzde 40'ı, 2017 yılında gerçekleşen ilk token arzı (ICO) sırasında satıldı. Ek olarak, arzın yüzde 20'si topluluğu teşvik etmek için ayrıldı. Yüzde 20'si geliştirme ekibine ve diğer erken dönem destekçilere gitti. Kalan yüzde 20 ise Decentraland tarafından saklanıyor. Projenin ilk token'ları artık kazanılamıyor.

DECENTRALAND AĞI GÜVENLİ Mİ?

MANA, ERC-20 standardı üzerine kurulmuş bir token. Yani, Ethereum blockchain ağı üzerine inşa edilmiş durumda.

Ethereum ağı, hem kendine ait blockchain'i hem de MANA token'larını saldırılara karşı korumak için, binlerce düğümle (node) birlikte çalışan, büyük ölçekli merkeziyetsiz madenci ağı tarafından güvence altına alınıyor.

Mevcut şartlarda en çok test edilmiş blockchain seçeneklerinden biri olan Ethereum, an itibarıyla kendi yerel blockchain ağına sahip olmayan kripto paralar için en popüler ağ konumunda.

DECENTRALAND (MANA) NEREDEN ALINIR?

MANA token, yüksek oranda likiditeye sahip ve yaklaşık 100 farklı kripto para alım satım platformu üzerinden alınabiliyor, takas edilebiliyor veya satılabiliyor. Ocak 2021 itibarıyla Binance, OKEx ve Coinbase Pro borsaları, MANA token için en yüksek likidite sunan isimler arasında yer alıyordu. Mevcut piyasaların tam listesine "Piyasalar" sekmesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

MANA şu anda Bitcoin (BTC), Tether (USDT) ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimleriyle işlem çiftine sahip olduğu gibi, KRW ve USD gibi itibari para birimleriyle de satın alınabilir.