Abone Ol

Dalai Lama çocuk istismarı için özür diledi

Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama Tenzin Gyatso, Hindistan'ın kuzeyindeki bir etkinlikte bir çocuğu dudaklarından öptüğünü ve "dilini emmesini" istediğini gösteren bir videonun ortaya çıkmasının ardından özür diledi.

Dalai Lama çocuk istismarı için özür diledi

Dalay Lama'nın ofisinden yapılan açıklamada, "sözlerinin yol açmış olabileceği incinme için çocuktan, ailesinden ve dünyanın dört bir yanındaki dostundan özür dilediği" belirtilerek, olaydan "üzüntü" duyuldu.

Açıklamada, "Kutsal Dalai Lama karşılaştığı insanlarla masum ve şakacı bir şekilde, toplum içinde ve kameralar önünde bile şaka yapar" denildi.

Dalay Lama'nın özür mesajı, Şubat ayında dağlık Dharamshala kentinde düzenlenen bir etkinlik esnasında yaşanan bu olayın videosunun sosyal medyada viral olmasının ve birçok kullanıcının Dalay Lama'nın davranışlarını eleştirmesinin ardından geldi.

ÇOCUK HAKLARINDAN KINAMA

Olayla ilgili olarak Delhi merkezde önde gelen çocuk hakları grubu "Haq: Çocuk Hakları Merkezi","her türlü çocuk istismarını" kınadığını belirtti.

Haq, "Bazı haberlerde Tibet kültürünün dilini gösterdiğinden bahsediliyor, ancak bu video kesinlikle herhangi bir kültürel ifadeyle ilgili değil ve öyle olsa bile bu tür kültürel ifadeler kabul edilemez."

DALAY LAMA

Dalay Lama Tenzin Gyatso, dünyanın yaşayan en tanınmış Budist figürüdür.

Tibet Budizminin "Sarı Şapka" ekolünün başlıca ruhani lideri olarak tanınan Dalay Lama'ya, bölgedeki milyonlarca kişi hürmet ediyor.

Dalay Lama'nın, Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentinde sürgünde bir yönetim kurduğu ve kendisini takip eden binlerce Tibetliye liderlik ettiği biliniyor.

Dalay Lama, 2019 yılında kendisinden sonra bir kadın Dalay Lama'nın gelmesi durumunda "daha çekici olması gerektiğini" söyledikten sonra tepki çekmesinin ardından yine özür dilemişti.