Abone Ol

Daily Telegraph: Erdoğan 14. Louis'i geçti

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, yerli ve yabancı basının gündemini uzun zamandır meşgul eden Yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün Fransa Kralı 14. Louis’in bile ihtişamını katladığını yazdı.

Daily Telegraph: Erdoğan 14. Louis'i geçti

AK SARAY FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

Gazete, ‘’Türkiye’nin Cumhurbaşkanı 384 milyon Sterlin’e mal olan dünyanın en büyük sarayına taşınıyor’’ başlıklı haberinde yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü Fransa’daki Versay Sarayı ile karşılaştırarak köşkün Versay Sarayı’ndan dört kat daha büyük olduğunu böylece ‘’Güneş Kral’’ olarak bilinen Fransa Kralı 14. Louis’in heybetini bile geride bıraktığı yorumunu yaptı.

Daily Telegraph şöyle yazdı:  ‘’Yeni Cumhurbaşkanı kendine 384 milyon Sterlin değerinde dünyanın en büyük köşkünü yaptırarak ‘’sultan’’ gibi davranmakla suçlanıyor. Ak Saray,  başkent Ankara’daki ormanlık alanları korumaya yönelik mahkeme kararını ihlal ederek inşaa edildi.. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek köşkün toplam maliyetinin daha önce tahmin edilen tutardan 2 kat daha fazla olduğunu söyleyerek 384 milyon Sterlin olarak açıkladı. Önceki Cumhurbaşkanlarından farklı olarak Erdoğan, 115 milyon Sterlin harcayarak özelliklerini kendisinin belirlediği yeni başkanlık uçağı satın aldı. Yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü eleştirenlere Erdoğan şöyle yanıt verdi: ‘’Hiç kimse bu binanın yapımının tamamlanmasını engelleyemez. Eğer o kadar güçlülerse, gelip, yıksınlar’’.

Fransa Kralı 14. Louis kimdir?

Fransa’nın en uzun süre tahta kalan kralı olan 14. Louis, 72 yıl Fransa krallığı yaptı. Fransızlar tarafından Louis Le Grand (Büyük Louis) veya le Roi-Soleil (Güneş Kral) olarak da anılan 14. Louis Devlet benim (l'État c'est moi) sözleri ile de tanınıyor. Krallık yaptığı dönemde ihtişamlı saray yaşamı ile biliniyor.