Abone Ol

Cumhuriyet e-ticaret firmasından alınan 500 bin lirayı iade etmiş

Gazetenin yazarlarından Ahmet Yavuz, para alınması konusunda suçlanan isimlerden olan gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı'nın Başkanı Alev Coşkun'un, "paranın alındığını, ancak daha sonra iade edilerek hatadan dönüldüğünü, yaşanan yol kazasından bütünüyle kendisinin sorumlu olduğunu" söylediğini aktardı.

Cumhuriyet e-ticaret firmasından alınan 500 bin lirayı iade etmiş

Cumhuriyet gazetesinin "bir e-ticaret şirketinden E-Ticaret Yasası aleyhine manipülatif haber yapmak için çikolata kutuları içinde 500 bin lira aldığı" yönündeki iddia, gazetenin içinden bir tanıklıkla boyutlandı.

Türkiye'nin en eski ulusal gazetesinde, Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet internet sitesi yayın yönetmenlerinin istifasına da neden olan "etik tartışma" sürüyor.

Ahmet Yavuz, kişisel blogunda "Cumhuriyet'te yaşananlara ilişkin tavrım" başlığıyla yayımladığı yazıda, bugün (21 Haziran 2023 Çarşamba) Alev Coşkun'la yaptığı yüz yüze görüşmeyi anlattı. Coşkun'u büyük bir üzüntü içinde gördüğünü vurgulayan Ahmet Yavuz'un yazısı şöyle:

"Alev Coşkun'un üzüntüsü çok büyük"

"Cumhuriyet gazetesi yazarı olarak bir süredir kamuoyuna yansıyan gelişmelerden büyük rahatsızlık duymaktaydım. 

Yaklaşık bir hafta önce gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun ve ardından yayın koordinatörü Ferda Öngün'ün ayrılmalarıyla konudan haberdar oldum ve üzüldüm. Barış Doster ve Mustafa Büyüksipahi'nin de ayrılmaları üzüntümü daha da artırdı.

Konuyu iki defa Işık Kansu ile görüştükten sonra Alev Coşkun ile yüz yüze görüşmek gereği duydum. 

Bugün kendisini ziyaret ettim. Onun da büyük bir üzüntü içinde olduğunu görüşme öncesi yaptığımız telefon konuşmasından anlamıştım. Karşılaştığımızda üzüntüsünün çok daha büyük olduğuna tanıklık ettim.

Kendisiyle çok içten bir şekilde konuyu görüştük. Benim kaygımın kaynağı yaşananların Cumhuriyet gazetesinin manevi şahsiyetinin; onun değerli yöneticileri, çalışanları, yazarları ve okurlarının itibarının zedelenmesiydi.

"Hatadan dönüldüğü ifade etti"

Bu duyarlılığımı samimi bulan Coşkun, meseleyi bana baştan anlattı. Yapılan her şeyden sorumlu olduğunu içten bir şekilde belirtti ve yaşananları bir yol kazası olarak nitelendirdi ve hatadan dönüldüğü ifade etti.

İlgili firmadan alınan paranın iade edildiğini söyleyince, bunu neden açıklamalarınızda belirtmediniz diye sordum. Cevaben, 17 Haziran 2023 tarihli Cumhuriyet'te yazdığı makalede yer alan ifadeyi gösterdi. O cümle şöyle: "Öncelikle belirtmeliyim ki söz konusu edilen olay, gazete yönetimince değerlendirilmiş ve ticari yönden de herhangi bir işlem gerçekleşmemiştir." 

"Değer ve ilkelerim açısından rahatladığımı belirtmeliyim"

Ben, yazıyı bütünüyle okuduğumu ancak bu ifadeden söz konusu 500. 000 TL'nin iade edildiği anlamını çıkarmadığımı, bunu kimsenin doğru anlamış olamayacağını belirttim. Keşke daha açık yazsaydınız dedim. Bana hak verdi. Muhtemelen bu konuyu bu açıklıkla yazacaktır.

Gazeteyle bağım açısından Coşkun'un samimi açıklamaları, meseleyi hata olarak nitelendirmesi,  sorumluluğu üstlenmesi ve tartışmalara konu olan paranın iade edilmiş olması çok önemliydi. Değer ve ilkelerim açısından rahatladığımı belirtmeliyim.

"Cumhuriyet gazetesinin itibarının yüceltilmesi hepimizin ortak sorumluluğudur"

Kanaatimce gazeteden ayrılanlara yeniden kapının açılması ve ayrılan arkadaşların da meseleye mevcut bakışlarından farklı bir bakışla ele almaları gazetenin itibarı açısından zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. 

Bu, benim görüşümdür, takdir taraflara aittir.

Cumhuriyet'in yüzüncü yılında, onun kalelerinden biri olan Cumhuriyet gazetesinin itibarının yüceltilmesi hepimizin ortak sorumluluğudur. Bilincinde olmalıyız..."