Abone Ol

Erdoğan'dan Merkel'e canlı yayında İslamcı terör tepkisi

Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'ye geldi. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Külliye'de görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'dan Merkel'e canlı yayında İslamcı terör tepkisi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Esenboğa Havalimanı'na saat 13.00'te inen Merkel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. İki lider ortak açıklama yaptı.

ERDOĞAN'DAN O İFADEYE TEPKİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığı ortak açıklamada, "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer." dedi.

Erdoğan, "DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp 'İslamist terör'ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok" diye konuştu.

"ARALARINDA FARK VAR"

MERKEL: Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi ele aldık. Ege'deki gelişmeleri de değerlendirdik. Ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ı görüştük. Terörle mücadelede neler yapacağımızı konuştuk.

Anayasa değişikliği
(Alman gazetecinin Türkiye'deki referandumla ilgili sorusu üzerine) Muhalefetin güçler ayrımıyla ilgili ortaya koyduğu tezin, şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik, ki bugün yarın parlamentodan bu metin bana ulaşacak ama ben tartışmalardan yola çıkarak bunu söylüyorum, en ufak hakikat payı yoktur. Yasama, yürütme, yargı yine aynı şekilde var. Güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Burada bütün mesele şudur: Yürütme çok daha seri çalışma imkanı verilmiş. Yargı burada işlevini aynı şekilde yürütecektir. Muhalefetin bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey değildir. Zaten yapılan müzakereler sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu kararı verdi, nihai kararı verecek olan millettir.

Almanya'daki FETÖ'cülerin iadesi
Özellikle bir şeyi vurgulamam lazım. İslamist terör diye bir ifade var. İslam'ın kelime anlamı barıştır. İslam kelimesini terörle yan yana getirirsek o dinin mensuplarını üzer. Bunu lütfen kullanmayalım, çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız. Sessiz kalırsa, bu kabul olur. Ben şahsen bir Müslüman olarak, bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yoktur. Herkes işin lafında. Ama biz ise mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz. Aynı şekilde FETÖ'cü terör örgütüyle alakalı da PKK neyse, DEAŞ neyse FETÖ odur. Benim ülkemde devlete darbe yapacak ve bu darbe yapan eğer kalkıp Almanya'ya kaçıyorsa, Almanya'da barınıyorsa, buna karşı Alman yönetiminin de seri kararlar almak suretiyle geciken adalet adalet değildir anlayışı ile mesafe almalıyız diye düşünüyorum."

Merkel: 15 Temmuz'a neden olanlar cezalandırılmalı
Almanya Başbakanı Merkel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:
"Bu benim darbe girişiminden sonra ilk ziyaretim. 15 Temmuz'a neden olanların cezalandırılması gerektiğini ifade ettim.

İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir. İki tarafında önemsediği bölgesel konulara değindik. Mülteci konusu özellikle Türkiye için çok önemli bir konu. Aynı zamanda Almanya ve Avrupa Birliği için de önemli. Burada tekrar Türkiye'nin olağanüstü çabalar harcadığını belirttim. AB'nin finans desteğinin en kısa zamanda akması gerektiğini ifade ettim.

Türkiye'deki referandum süreci
Türk halkının Temmuz ayında savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiğinin yeni sistemde de önemli olduğunu belirttim.

FETÖ'cülerin iadesi
Biz, terörle mücadele konusunda ve bu suçlara karşı mücadele konusunda kararlıyız. Fakat bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Almanya'da bazı kararlar var, bazı koşullarda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Fakat mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna tabii ki saygı duymalıyız.
İnsanlarımızın Müslümanlara çok büyük bir takdir duyduklarını ve işbirliği içinde mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum."
Merkel TBMM'yi ziyaret edecek

Merkel, daha sonra TBMM'ye giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları ziyaret edecek.
Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelecek Angela Merkel'in gündeminde geçen yıl Türkiye'ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor.

Merkel'in Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilk ziyareti, ayrı bir önem taşıyor.
Ziyarete ilişkin açıklama yapan Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ağırlıklı olarak Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının, ikili sorunların, Suriye'deki durumun, NATO içindeki işbirliğinin ve Kıbrıs sorununun ele alınacağını söylemişti.