Abone Ol

Türkiye İsrail ile ticareti tamamen durdurdu

Bloomberg'e konuşan iki Türk yetkiliye göre, Türkiye İsrail'e ihracatı ve İsrail'den tüm ithalatı durdurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak basın toplantısında İsrail ile ticarete ilişkin sorulan soruya 'O iş bitti' yanıtını vermişti.

Türkiye İsrail ile ticareti tamamen durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail-Hamas savaşının 209'uncu gününde, Türkiye'nin İsrail'le olan ithalat ve ihracatının tamamının Gazze'ye insani yardım akışı kesintisiz sağlanana kadar durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" ifadeleri kullanıldı. 

Bakanlık açıklamasında ayrıca "İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacak" ifadelerine yer verildi.

9 Nisan'da Ticaret Bakanlığı'nın 54 ürün grubunda ticaret kısıtlaması getirdiği hatırlatılan açıklamada, "Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahade edilmektedir" denildi. 

Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile koordinasyon 

Ticaret Bakanlığı açıklamasında "İşgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Bloomberg, akşam saatlerinde iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye'nin İsrail'le ticareti tamamen durduğunu yazmış; İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz konuya ilişkin bir açıklamada bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ile anlaşmaları bozduğunu söyleyen Katz, İsrail'in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler yaratmak için çalışacağını söylemişti

İsrail'in Gazze'ye yönelik müdahalesi devam ederken Türkiye'den peş peşe adımlar gelmeye devam ediyor. Türkiye geçen ay Gazze'deki işgal nedeniyle İsrail'e inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunun ihracatı kısıtlamıştı.

TÜRKİYE MÜDAHİL OLMUŞTU

Geçtiğimiz günler de ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik." dedi.

TÜM TİCARİ İLİŞKİLER DURDURULDU

Bu gelişmeler sonrasında Türkiye, İsrail ile tüm ticareti durdurdu. Bloomberg'e konuşan iki Türk yetkiliye göre, Türkiye İsrail'e ihracatı ve İsrail'den tüm ithalatı durdurdu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İSRAİL AÇIKLAMASI: O İŞ BİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.