Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon Yüzde 20'ye Düşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın ilk kabine toplantısından sonra yaptığı konuşmada, enflasyonun önümüzdeki aylarda giderek aşağıya doğru ineceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon Yüzde 20'ye Düşecek

Erdoğan, "Enflasyonda yüzde 20'li rakamları yakalayacağımız bir program uygulayacağız." Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda ise "çalışmayı yakında Meclis'e sunuyoruz" diyen Erdoğan, yıl boyunda köprü ve otoyol hizmetlerinin yıl boyunca ücretlerinde artış olmayacağını "müjde" olarak duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında 2023'ün ilk Kabine toplantısı, bugün Beştepe'de yapıldı. Sona eren toplantıdan sonra Erdoğan açıklamalarda bulundu. Cuma günü Rami Kışlası'nda kütüphane açılışının yapılacağını duyuran Erdoğan, muhalefet liderlerini davet etti. 

Önce yüzde 25 olarak açıklanan daha sonra yüzde 30'a revize edilen memur ve emeklilere yapılan artış konusunda "Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmedi."

"Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmedi"

"Geçmiş yıl başlarından farklı olarak bu yıl Cumhuriyetimizin ilk asrını tamamlayıp coşkuyu yakaladık. Her konuşmamızda, her adımımızda heyecanla ifade ettiğimiz 2023'e kavuştuk. EYT ile alakalı çalışmayı yakında Meclis'e sunuyoruz. 

Son 20 yılda 7 kat artırdığımız ihracatımızda geldiğimiz seviyeyi önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. 

Salı günü, sözleşmeliden kadroya geçen kardeşlerimizle buluşmamızda yeni yılın memur ve emekli maaş artışlarının ilk etabını açıkladık.

Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmediği için ilgili bakanlarımıza başka alanlardan fedakarlık yaparak bu oranı artırma yönünde çalışmalarını süratle neticelendirme talimatı verdim.

"Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir"

Cuma günü tüm muhalefeti davet ediyorum. Rami Kışlamız İstanbul'un millet kütüphanesi olacak. İstanbul'un en büyük ve Avrupa'nın sayılı kütüphanelerden birinin açılışını yapıyoruz.

Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. 

Osman Gazi Köprüsü'nün milli gelirimize 10 milyar dolar, İstanbul-İzmir otoyolunun 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim köprüsünün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 7 milyar dolar, İstanbul Havalimanı'nın 80 milyar dolar katkısı olmuştur. 

Milletten aldığımızı yine millete sunma ilkesiyle 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz. 

"İnşallah, yıl büyümesini OECD ve G20 ülkeleri arasında ilk sıralarda tamamlayacağız"

Geçtiğimiz yıl Dışişleri'nde, Türk diplomasisinin geldiği seviyenin, etkinliğin, itibarın ve krizlerin çözümündeki anahtar rolünün teyit edildiği bir dönemi geride bıraktık. Aktif, çok boyutlu, girişimci ve insani dış politika anlayışımızla, küresel ve bölgesel gündemi, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda yönettik. 

Geçtiğimiz yıl ekonomide küresel krizlerin devam eden yıkıcı etkilerine rağmen ilk üç çeyrekte yüzde 6,2 oranıyla güçlü ve dengeli büyümeyi sürdürdük. İnşallah, yıl büyümesini de OECD ve G20 ülkeleri arasında ilk sıralarda tamamlayacağız.

Tarihimizin en yüksek rakamı olan, 31,2 milyonluk istihdam ile ekonomi programımızın başarısını ispatladık.  

"Enflasyonda yüzde 20'li rakamları yakalayacağımız bir program uygulayacağız"

Emtia fiyatlarındaki aşırı artışlar sebebiyle, cari açığımızda yaşanan artışın farkındayız. Kendi enerji kaynaklarımızı harekete geçirerek, bu süreci tersine geçirecek adımları atıyoruz.

En ciddi sıkıntımız olan enflasyonu yıllık yüzde 64,27 ile geride bıraktık. Önümüzdeki aylarda bu oranın giderek daha aşağıya doğru indiğini hep birlikte göreceğiz. Hükümetlerimizin alamet-i farikası olan mali disiplinden taviz vermedik. 

Enflasyonda yüzde 20'li rakamları yakalayacağımız bir program uygulayacağız. Kur Korumalı Mevduat ve katılım hesaplarını yıl sonuna kadar uzatıyoruz.