Abone Ol

Covid-19 olan Macron kuralları mı çiğnedi? Pek çok lider karantinada

Medyafaresi.com/Dış Haberler "Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kendi Covid-19 kurallarını çiğnedi mi?" tartışması yaşanıyor.

Covid-19 olan Macron kuralları mı çiğnedi? Pek çok lider karantinada

Nilüfer Şensöz/Roma /Medyafaresi.com

"Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kendi Covid-19 kurallarını çiğnedi mi?" tartışması yaşanıyor.

Geçen hafta Başkan Macron, bir AB zirvesi ve Çarşamba gecesi Élysée Sarayı'nda  bir çalışma yemeği dahil olmak üzere bir dizi yüksek profilli etkinliğe katıldı.

Macron'un koronavirüse yakalandığı açıklanır açıklanmaz birçok yetkili ve yabancı lider de kendi kendini izole etmeye başladı.

Bu toplantıların ardından şu anda tecrit edilenler arasında Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, OECD genel sekreteri ve Portekiz, Belçika, Lüksemburg ve İrlanda başbakanları yer alıyor.

Fransa Başbakanı Jean Castex ve meclis başkanı Richard Ferrand da kendi kendilerini izole ediyorlar.

MACRON VİRÜSE NASIL YAKALANDI?

Kuluçka dönemi göz önüne alındığında, geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri Brüksel'de Avrupa Konseyi devlet başkanlarının iki günlük toplantısında enfeksiyon kapmış olabilir.

Yetkililer, liderlerin resmi tartışmalar sırasında sosyal mesafeyi gözlemlediklerinde ve birbirine karışırken maskeler taktıklarında ısrar ediyorlar.Macron ayrıca sosyal mesafeyi sürekli olarak sürdürdüğünü, maske taktığını ve ellerini antibakteriyel jel ile düzenli olarak temizlediğini söylüyor.

Bir AB diplomatı Avrupa 1 web sitesine, eğer Macron virüsü Brüksel'de kaptıysa, "büyük olasılıkla kendi heyeti tarafından bulaşmış" olduğunu söyledi.

Fransız cumhurbaşkanı Pazartesi günü ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından Paris'te düzenlenen bir konferansa gitti.

MACRON YASALARI İHLAL ETTİ DİYE ŞİKAYET ETTİLER

Macron'un karşı karşıya olduğu eleştirilerin çoğu Çarşamba gecesi Élysée sarayında verdiği akşam yemeğine odaklanıyor.

Gece yarısına kadar sürdüğü bildirilen etkinliğe en az 10 kıdemli yardımcı ve seçilmiş yetkilinin katıldığı düşünülüyor.

Ancak pandemi nedeniyle açıklanan son kurallara göre, altı yetişkinden fazla kişinin toplanmasına izin verilmez ve herkes saat 20: 00'ye kadar evde olması gerekir.

Bazı gözlemciler hükümeti ikiyüzlülükle suçluyor. Sol görüşlü bir politikacı attığı bir twitte, "Polis nerede? Covid bulaşmış sorumsuz bir kişi 10'dan fazla kişiyle bir akşam yemeği düzenliyor."

Yetkililer bunun sıradan bir akşam yemeği olmadığını, ancak bir çalışma toplantısı olduğunu söylüyorlar. 700 kişinin kalabileceği geniş bir kabul salonunda yapıldığını ve mesafe kurallarına sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguluyorlar.

Başkanın ofisi, devlet işlerinin özel yemekleri düzenleyen kısıtlamalara tabi olmadığını ekliyor.

Ancak merkez sağ gazetenin sahibi Nicolas Beytout, cumhurbaşkanlığını "karışık mesajlar" vermek ve "Covid döneminde yaşamın en temel yönlerini görmezden gelmek" ile suçluyor.

Bu arada, iki aktivist grup "sokağa çıkma yasağını" ihlal ettiği ve "hayatları tehlikeye attığı" gerekçesiyle Başkan Macron aleyhine şikayette bulundu.

MACRON NE KADAR HASTA?

Cumhurbaşkanı Macron videosunda, Fransa'daki yüzbinlerce kişi gibi yorgunluk, baş ağrısı ve kuru öksürükten muzdarip olduğunu söyledi.

Macron, Paris dışındaki bir başkanlık konutu olan La Lanterne'de kendini izole ediyor.

Durumuna rağmen, video konferans yoluyla birkaç toplantı yaptı. Pandemi ve Brexit gibi "öncelikli" konulara odaklanmaya devam edeceğini ve başbakan, hükümet ve ekipleriyle günlük işleri yönetmeye devam edeceğini söyledi. 41 yaşındaki Macron'un, ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yaptığı gibi hastanede tedavi görmesi pek olası değil.

Macron'un Pazartesi günü, yılın son kabine toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor.  (Nilüfer Şensöz-Medyafaresi.com)