Abone Ol

Çıplak Arama Yerine Detaylı Arama Geldi

Türkiye'de uzun zamandır tartışma konusu olan cezaevlerinde çıplak aramaya ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildi.

Çıplak Arama Yerine Detaylı Arama Geldi

Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile tartışmalı ‘çıplak arama’ ibaresi yönetmelikten çıkarıldı, yerine ‘detaylı arama’ ibaresi getirildi.

Yönetmelikte yer alan 34. maddenin ikinci fıkrasındaki, “Hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi hâlinde, çıplak olarak veya beden çukurlarında aşağıda belirtilen usullere göre arama yapılabilir” hükmündeki, “Ciddi emarelerin varlığı” ifadesinin devamına “Bunun başka suretle tespitinin olanaksız olması durumunda” ibaresi getirildi.

'HÜKÜMLÜYE ARAMA SIRASINDA TEK KULLANIMLIK GİYİM ÖNLÜĞÜ VERİLİR'

Yönetmeliğe, “Hükümlüye arama sırasında tek kullanımlık giyim önlüğü verilir” ibaresi eklendi.  'Detaylı arama’ sonrası tutanak tutulması ve aranan ile arayan kişilerin imzalarının burada yer alması gerekliliği anlatıldı.

Değişiklikle yönetmelikte yer alan, “Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna saygı esastır” hükmü, “Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesi esastır. Bu kapsamda gerekli her türlü tedbir alınır” diye değiştirildi.

MÜCELLA YAPICI ÇIPLAK ARAMAYI ANLATMIŞTI

Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan kadınların çıplak arama dayatması nedeniyle açtığı davada Mücella Yapıcı, yaşananları anlatmıştı. Bu duruma itiraz ettiğini, ancak "Herkese yapılıyor" dendiğini aktaran Yapıcı, şöyle devam etmişti:

“İlk başta üstümü çıkarmamı istediler. Daha sonra tüm kıyafetlerimi zorla çıkarttılar. 70 yaşında bir kadınım. Göğüslerimin altında bir şey saklıyormuşum gibi kaldırmamı istediler."

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan ve suçlamanın odağında bulunan polis Songül Ekim Kılıç hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.