Abone Ol

Cinsel saldırıyla hamile kalan kadının kürtaj talebi reddedildi

Anayasa Mahkemesi, nitelikli cinsel saldırı sonucu hamile kalan kadının gebeliğin sonlandırılması talebinin reddedilmesi ve sürüncemede bırakılmasını hak ihlali saydı.

Cinsel saldırıyla hamile kalan kadının kürtaj talebi reddedildi

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Yüksek Mahkemenin kararına konu olay 2017’de Mersin’de yaşandı. O tarihte 17 yaşında olan genç kadının Mut Devlet Hastanesi’nde yapılan muayenesinde 10 hafta üç günlük hamile olduğu tespit edildi. Yaşının küçük olması ve farklı kişilerle birlikte olduğunu beyan etmesi üzerine durum polise bildirildi. Mut Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan genç kız kadın hamile kaldığını bilmediğini, ilk birlikteliğinin 2016 yılında zorla gerçekleştirildiğini, daha sonra şantaj yapılarak ilişkiye zorlandığını söyledi. Birlikte olduğu isimleri verdi.

Soruşturma başlatıldı

Bu gelişme savcılık ikisi 18 yaşından küçük 5 şüpheli hakkında "cinsel istismar" suçundan soruşturma başlattı. Aile de şüphelilerden şikayetçi oldu ve gebeliğin sonlandırılmasını talep etti.

Gebeliğin sonlandırılması talebi reddedildi

Sulh Ceza Hakimliği gebeliğin sonlandırılması talebini önce usulden reddetti. Gerekçede, başsavcılığın talepte bulunması gerektiği belirtildi. Aile savcılıktan talepte bulunmasını istedi. Savcılık hakimlikten gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesini istedi. Ancak savcılığın talebi de hakimlik tarafından reddedildi.

Hakimlik, bu kez de cenin yaşam hakkına vurgu yaptı, annenin sağlık durumu olumsuz etkileyen bir durum olduğuna dair dosyada rapora yer verilmediği ifade edildi.

Üçüncü kez ret kararı

Bu karar sonrası genç kadın psikolojisinin bozuk olduğunu, doğum yapmak istemediğini, bir an önce kürtaj olmak istediğini belirten bir yazıyı savcılığa gönderdi. Başsavcılık bu talep üzerine yeniden karar verilmesini istedi. Ancak, hakimlik üçüncü kez talebi reddetti.

Rapor alındı

Bu gelişme üzerine savcılık, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden rapor aldı. Bu sırada hamilelik 12,5 haftalık oldu. Raporda; anne yaşının küçük olması ve annenin ruhsal açıdan travmatik süreç yaşamasından dolayı gebeliğin sonlandırılmasının hem anne hem de cenin yararına olacağı belirtildi.

Rapora rağmen dördüncü kez ret

Başsavcılık bu rapor üzerine bir kez daha gebeliğin sonlandırılması için hakimlikten talepte bulundu. Hakimlik talebi dördüncü kez reddetti. Gerekçe olarak da bu kez raporun yeterince ayrıntılı olmadığını öne sürdü.

Karar çıkmadan doğum gerçekleşti

Yargı süreci devam ederken doğum gerçekleşti. Çocuk devlet korumasına alındı.

Genç kadın, gebeliğinin sonlandırılması talebinin sürüncemede bırakılması nedeniyle maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

AYM "ihlal var" dedi

Yüksek Mahkeme, kadının maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve 100 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Bu rakam AYM’nin bugüne kadar verdiği en yüksek tazminat miktarı olarak kayıtlara geçti.