Abone Ol

Cinsel İstismar Suçu İçin Somut Delil Aranacak

4. Yargı Paketi'nin 1. kısmı Mecliste kabul edildi: Artık cinsel istismar suçu için 'somut delil' aranacak

Cinsel İstismar Suçu İçin Somut Delil Aranacak

AKP, bütün eleştirilere rağmen Meclis’e getirdiği ve '4. Yargı Paketi' olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddeden oluşan birinci bölümünü TBMM Genel Kurulundan geçirdi. Buna göre hukukçuların ve hak örgütlerinin büyük tepki gösterdiği, HDP ve CHP'nin muhalefet şerhi düştüğü cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi katalog suçlar için ‘somut delil’ şartı aranması kabul edildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı feshettiği İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz’da yürürlükten kaldırılmasına tepkiler sürerken, AKP hükümetinin Meclis’e sunduğu 4. Yargı Paketi'nde yer alan cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi “katalog suçlar” için “somut delil” şartı aramasına ilişkin, kadın örgütleri temsilcileri, “Kadın ya da çocuğa yönelik cinsel suçlardan tutuklama imkânsız hale gelecek” uyarısında bulunmuştu.


'4. yargı paketindeki somut delil şartı, kadın ya da çocuğa yönelik suçta failin cezasız kalması demek'

'Bu iki düzenleme yapıldığı takdirde cinsel suçlardan cezaevinde kimse kalmayacak ve bundan sonra kimse cezaevine giremeyecek anlamına geliyor.'

‘İŞ MEDENİ KANUN’A KADAR UZANACAK, ÇÜNKÜ GERİCİLER ÖYLE İSTİYOR’ 

Kararı sosyal medya hesabından duyuran gazeteci Melis Alphan, işin Medeni Kanun’a kadar uzanacağını ifade ederek, “Çünkü gericiler öyle istiyor. AKP sadece gericileri memnun etme peşinde” dedi. Cinsel istismar ve işkence gibi suçlarda “somu delil arama” şartının kabul edilmesini değerlendiren Alphan şu değerlendirmeleri yaptı:

“Dün gece yarısı, 4. Yargı Paketi'nin 1. kısmı TBMM’de kabul edildi. Artık cinsel istismar şüphelisinin tutuklanabilmesi için SOMUT DELİL aranacak. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, kadın ve çocuklar aleyhine başlangıçtı. İş Medeni Kanun’a dek uzanacak. Çünkü gericiler öyle istiyor."