Abone Ol

CINE5 çalışanları neden sürünüyor?

Al Jazeera'nın 4 yıl önce frekansı için TMSF'den satın aldığı Cine5'te durumlar içler acısı...

CINE5 çalışanları neden sürünüyor?

Türk medya sektörüne büyük umutlarla giren Al  Jazerra yaklaşık 4 yıl boyunca ha açılacak denilen Al Jazerra Türk’ü kapattıktan sonra  internet  sitesiyle yola devam etme kararı almıştı. Çalışanlara 4 yıl boyunca iyi maaşlar veren, ayrılırken de yüklü tazminatlar ödeyen  Al Jazeera  yönetimi, 4 yıl önce frekansı için satın aldığı Cine5’te çalışanları kaderlerine terk etti..

Al Jazerra, 2011 yılında bünyesine kattığı  kanalda 150’ye yakın çalışana sadece bir kez zam yaptı..  Son 3 yıldır ise  zam bir yana söylentisi bile yok.. Al Jazerra Türk’e, kapanma kararından önce, oluk oluk  para giderken, Cine5 çalışanlarına bir damlası bile düşmemiş. Kanalda ücretler o kadar düşük ki gazetecilerin çoğu neredeyse asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Hatta 4 yıllık üniversite mezunu çalışanların, şirketteki vasıfsız işçilerden daha düşük ücret aldığı bile söyleniyor.

Çalışanların tamamına yakını  borç batağındaymış. Kredi kartları  şişmiş, borçları kapatmak için çektikleri  kredileri ise ödeyemez olmuşlar. Yani Cine5’te moraller sıfır ,umutlar tükenmiş. Çalışanların dayanacak gücü kalmamış.  Türk yöneticiler ise 3 maymunu oynuyor. Ellerinde ne işten atma, ne işe alma ne zam yapma yetkisi var. Öyle ki, bir duyuma göre Katar’daki yöneticiler Cine5 adlı bir kanallarının olduğunu bile daha yeni öğrenmiş,

Kanalın izlenme oranı ise yerlerde sürünüyor. TMSF döneminde  bile 2’lere kadar çıkan raytıngler şimdilerde 0.05’lerde.. Kanalın tek yeni programı akşam yayınlanan ana haber. Geri kalan tüm programlar tekrar.. İnanmazsanız Cine5’in internet sitesine girip yayın akışına bir bakın, tam anlamıyla rezalet.Öyle ki ekranda, 2 yıl önce yayınlanan Cenk Eren’in, 3 yıl önce yayınlanan sağlık ve  kadın programlarının tekrarı dönüp duruyor..

Ee haliyle insanın sorusa geliyor; hadi bizleri geçtik de izleyiciyede mi saygınız yok  be birader?”

Velhasıl Cine5’in de, çalışanlarının da akıbeti meçhul. Kanal satılacak mı, yayına devam edecek mi, edecek ise  şartlarda nasıl olacak; çalışanların feryadını  duyan olacak mı?.. Hep beraber bekleyip göreceğiz.

MEDYARADAR